Защо НАТО уби Кадафи?

След убийството на Кадафи Либия се превръща във воюваща племенна държава. Защо НАТО, намесвайки се в конфликта в тази страна, ликвидира Кадафи, който държеше страната в юмрука си? Отговорът лежи на повърхността. Цената на енергийните ресурси, с които разполага тази страна, е шест трилиона долара.

Превод от Sözcü (Турция):

 

 

21 октомври 2011 г. …

След седем месеца метежи в Либия НАТО се намеси в конфликта. Кадафи, чието 42-годишно управление приключи през август същата година, намери убежище в Сирт и след тежки сражения в този град, в който е роден, бе пленен ранен.

Когато Кадафи напусна града, който вече почти напълно бе паднал, военните самолети на НАТО нападнаха конвоя му. Франция заяви, че именно нейните самолети са стреляли по конвоя на Кадафи.

Либийският лидер бе заловен ранен и по-късно доставен в Мисрата. Кадафи, попаднал в ръцете на бунтовниците, беше целият в кръв, но можеше да ходи. В кадрите, публикувани от «Ал Джазира», се вижда как голяма група бунтовници бият Кадафи, един от тях го удря по главата с дръжката на пистолет. Кадафи се влачи по земята, натикан е в автомобил и убит в резултат на линчуване.

През последните осем години Либия се превърна в типична племенна държава! Но защо НАТО взе Кадафи на прицел?

Разбира се, заради петрола! ..

Либия, влезла в гражданската война след свалянето на Кадафи, беше разделена между правителството на Националното съгласие в Триполи, признато от Организацията на обединените нации, и правителството в Тобрук, което поддържа контрола в източната част на страната с подкрепата на Либийската национална армия под командването на генерал Халифа Хафтар.

Докато Франция, Русия, Йордания, Обединените арабски емирства, Италия подкрепят Хафтар, Турция и Катар де факто подкрепят правителството на Националното съгласие в Триполи.

САЩ са в контакт както с Хафтар, така и с правителството на Националното съгласие … Да не забравяме за това …

Предвид доказаните запаси от нефт (48 милиарда барела) и природен газ (1,54 трилиона кубически метра) в Либия, цената на енергийните ресурси, притежавани от тази страна, е шест трилиона долара.

С други думи, както в Сирия, светът е в огън заради нефта и природния газ.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа