ООН прие Руската проекторезолюция срещу киберпрестъпността, въпреки противопоставянето на САЩ

Нова резолюция, която проправя пътя на експертите от цял свят да работят заедно за борба с киберпрестъпленията, беше прието от Генералната асамблея на ООН, въпреки силното противопоставяне на САЩ и техните съюзници.


Документът, изготвен съвместно от Русия и 47 други държави, бе приет от 193-членния международен орган със 79 гласа „за" и 60 гласа „против" и 33 въздържали се. Резолюцията призовава Генералната асамблея да сформира комисия от експерти, представляваща всички части на света, които да „изработят цялостна международна конвенция за противодействие на използването на информационни и комуникационни технологии за престъпни цели".


Очаква се комитетът да се срещне за първи път през август 2020 г., за да очертае дейностите си, каза заместник-пратеникът в ООН Генадий Кузмин, като добави, че борбата срещу престъпленията в киберпространството най-накрая трябва да се превърне в истински международни усилия, които да отчитат интересите от всички държави. Ерата на клубните споразумения трябва да отстъпи мястото на демократичния процес на преговори.


Инициативата обаче си навлече яростта на САЩ и техните съюзници, които твърдят, че новата конвенция всъщност ще навреди на международната борба срещу киберпрестъпността, вместо да я засили. Заместник-посланикът на САЩ в ООН, Черит Норман Шалет, заяви, че няма консенсус между държавите-членки относно необходимостта за изготвянето на нов договор и това ще „служи само за задушаване на глобалните усилия за борба с киберпрестъпността".


САЩ също обвиняват Русия в опит да наложи своя собствен подход към бъдещето на интернет на други държави и по този начин да поеме контрола над киберпространството. Москва опроверга тези обвинения, като заяви, че вместо това резолюцията предоставя държавен суверенитет над националното киберпространство на всеки и консолидира глобалните усилия за противодействие на киберпрестъпленията.


Междувременно руският сенат приветства приемането на резолюцията и каза, че твърдото противопоставяне на САЩ показва само, че Вашингтон не иска интернет да бъде под международен контрол.


Вашингтон смята, че „интернет е измислен в САЩ и следователно принадлежи на Америка", заяви Андрей Климов, ръководител на комисията по международни отношения на Сената. "Те смятат, че това трябва да служи само на техните интереси."


Москва обяви по-рано, че почти половината от всички кибератаки срещу Русия произхождат от САЩ.

Станете почитател на Класа