В Русия изкопаха масивен диамант от 190 карата

Огромен диамант с големина от 190,77 карата е открит в руската сибирска република Якутия няколко дни преди Нова година, съобщи водещият световен производител на диаманти ALROSA.


Висококачественият скъпоценен камък е изкопан в оперираната от ALROSA кимберлитова тръба Ботюбинская, в Якутия (република Саха) в ранните часове на 25 декември. Скъпоценният камък вероятно е лежал необезпокояван за около 2 милиарда години, по предварителни данни, но се извършва допълнително изследване, за да се определи точната му възраст.


Откриването на диаманта точно преди Нова година е „истински подарък на природата", каза заместник изпълнителният директор на ALROSA Евгений Агуреев. Природата бе много щедра тази година със забележителни изненади, като диамант във формата на сърце, който беше открит от компанията точно преди Деня на влюбените.


Мащабният скъпоценен камък вече е готов да бъде изпратен в Обединената търговска организация на ALROSA за допълнителна проверка и предварителна оценка.


В началото на тази година руският диамантен гигант, който е най-големият по добив на диаманти в света, откри необичайния диамант „Матрьошка", който представлява един скъпоценен камък, който се движи свободно вътре в по-голям кристал, наподобявайки традиционната руска кукла. Смята се, че това е първи по рода си случай в историята на глобалния добив на диаманти.

Станете почитател на Класа