2019: Събитията от годината, които няма да забравим

Понякога една снимка казва повече от хиляда думи. Ето някои от най-запомнящите се събития на годината, запечатани в снимки.

default

 

Борбата за власт продължава

  • С националния флаг и конституцията в ръка на 23 януари Хуан Гуайдо публично се обяви за временен президент на Венецуела. Дългогодишният държавен лидер Николас Мадуро отказа да подаде оставка. Така борбата за власт в южноамериканската страна достигна нова връхна точка. Междувременно Гуайдо е признат за президент на страната от 50 държави, включително и България.

default

 

Сълзи за краля на модата

  • Кралят на модата Карл Лагерфелд почина на 19 февруари в дома си в Париж. С характерната си бяла плитка, слънчеви очила и кожени ръкавици той издигна себе си в икона на стила. В началото на март, когато по време на Седмицата на модата в Париж беше представено последното творение на Лагерфелд за Шанел, някои от моделите не успяха да се сдържат и дадоха воля на сълзите си.

default

 

Гневът на "жълтите жилетки"

  • Гневът на французите избухна отначало в единични протести срещу увеличението на цените на горивата. Насилието ескалира през март, когато вандали разграбиха магазините на булевард Шанз-Елизе в Париж и ги подпалиха. Протестите на т. нар. „жълти жилетки“ бяха организирани главно чрез социалните медии. Правителството бе готово на отстъпки и затова се очакваше, че протестите постепенно ще отшумят.

default

 

Трагедията в Крайстчърч

  • На 15 март десен екстремист уби 51 души при терористична атака срещу две джамии в Крайстчърч. Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн бе покрила главата си със забрадка, когато посети мюсюлманската общност, за да изрази скръбта и съпричастието си. Четрири дни по-късно тя откри парламентарната сесия с послание за мир и в памет на жертвите. Жестът ѝ спечели адмирации в целия свят.

default

 

Петъци за бъдещето

  • Всичко започна от 16-годишната Грета Тунберг. Отначало шведската активистка излизаше сама пред сградата на шведския парламент, за да настоява да се спазват целите на Парижкото споразумение за климата. Всеки следващ петък към нея се присъединяваха все повече съмишленици. Младежките протести се превърнаха в световно движение. През декември списание "Тайм" обяви Грета Тунберг за човек на годината.

default

 

Парижката Света Богородица в пламъци

  • Аларменият сигнал се задейства на 15 април в 18:20 ч. местно време. Катедралата Нотр Дам гори! Пламъците се разпространяват по цялата покривна конструкция, след няколко часа рухват покривът и кулата с формата на стрела. През юли френският парламент прие закон за реставриране на катедралата. Точно за Олимпийските игри през 2024 г. в Париж тя ще засияе с предишния си блясък.

default

 

Брекзит победи Тереза

  • Тереза Мей не успя да прикрие емоциите си: след като претърпя поредица от унизителни поражения в Британската камара на общините заради Брекзит, министър-председателката обяви оставката си на 24 май. Наследникът й Борис Джонсън изведе консерваторите до триумфална победа на парламентарните избори през декември. Сега Брекзит ще може да настъпи.

default

 

Ръкостискане за пред света

  • На 30 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещнаха в зоната между двете корейски държави. Макар че те непрекъснато подчертават взаимната си симпатия, отношенията между двете страни остават напрегнати. Северна Корея настоява санкциите да бъдат отменени и продължава да прави ракетни тестове. В отговор на провокациите Тръмп заплаши с "унищожаване" страната.

default

 

Горяха зелените дробове на планетата

  • В края на август в тропическите гори на Амазонската джунгла избухнаха опустошителни пожари. Много от тях бяха умишлено подпалени с цел незаконно обезлесяване на горските територии и използването им за изгодни икономически цели. Докато Амазония гореше, срещу президента Жаир Болсонаро се разгоря жестока критика. Той бе обвинен, че с политиката си насърчва умишлените палежи

default

 

Полиция срещу граждани

  • През лятото на 2019 г. в китайския административен регион Хонконг избухнаха масови протести срещу администрацията в Пекин. Поводът се оказа законопроект, който трябваше да позволи екстрадицията на хора към Китайската народна република. Освен това гражданите се страхуваха, че постепенно могат да им отнемат свободата на мненията и събиранията.

Вратата към синагогата на еврейската общност в Хале носи следите от нападението на 9. септември. Въоръжен убиец се опита да нахлуе в сградата, но вратата издържа на натиска и остана заключена, като по този начин спаси живота на 51 души, присъствали на службата по повод еврейския празник Йом Кипур. Екстремистът уби двама души и по-късно беше арестуван.

 

Вратата, която спаси човешки животи

  • Die Tür zur Synagoge der Jüdischen Gemeinde zu Halle ist beschädigt, aber sie blieb verschlossen. Dieser Umstand rettete 51 Menschen, die am 9. September am Jom-Kippur-Gottesdienst teilnahmen, das Leben. Denn der bewaffnete Attentäter versuchte, in das Gebäude zu gelangen. Nachdem das Vorhaben gescheitert war, tötete der Rechtsextremist zwei Menschen, bevor er festgenommen werden konnte.
  • Автор: Мартин Муно

Станете почитател на Класа