Какво означава разполагането на хиперзвуковата Авангард за световната надпревара с оръжия

Разгръщането от Москва на ракетите "Авангард" с хиперзвукови бойни глави означава, че американските противоракетни отбранителни инсталации в Европа вече са остарели - и че Вашингтон би трябвало да похарчи много пари, (които няма) за да ги модернизира.

 

Видео, публикувано от руското Министерство на отбраната в петък, показа, че хиперзвуковите бойни глави са заредени на ракети в силози. Засега Авангард ще бъдат монтирани на балистични ракети УР-100Н (или SS-19 Stiletto, по класификацията на НАТО), докато РС-28 Сармат не бъде готов да влезе в експлоатация.


Хиперзвуковите оръжия летят далеч по-бързо от скоростта на звука. Авангард е в състояние да достигне Mach 27 без да губи контрол или да се разпадне от топлина и налягане. Това означава, че оръжието може да преодолее всяка отбрана във фазата на приближаването си, което го прави „абсолютно неуязвимо за всяка система за противоракетна отбрана", по думите на руския президент Владимир Путин.


„Нямаме защита, която би могла да отрази използването на такова оръжие срещу нас", каза в Сената през март 2018 г. генерал Джон Хайтен, тогава ръководител на стратегическото командване на САЩ, малко след като Путин потвърди съществуването на Авангард и няколко други нови оръжия.


В голяма демонстрация на увереност Москва дори показа Авангард пред американските инспектори миналия месец, като част от усилията за подобряване на прозрачността при спазването на последния останал договор, ограничаващ ядрените оръжия. Русия предложи да удължи договора Нов старт след февруари 2021 г., но Вашингтон все още не е отговорил, по един или друг начин.


Русия е единствената нация, която понастоящем разполага с хиперзвукови ракети, както Авангард, така и Кинжал с по-малък обсег на действие. Според Путин руските военни учени също работят върху разработването на защита срещу подобни оръжия - ако има такава.


По-рано тази седмица Путин заяви, че Русия вече изпреварва другите страни, когато става дума за основна технология за оръжие, в контраст със Съветския съюз, който винаги е бил стъпка назад от останалите по време на Студената война.

 

Вместо това, сега САЩ се борят за да наваксат. Договор за разработване на плъзгащ се корпус, способен само на Mach 5, едва сега беше възложен, с очакваната дата на пускане някъде през 2023 година.


Съществуването на Авангард също налага по-голяма спешност в разработването на космически прехващачи, които теоретично биха могли да насочват ракети по време на фазата на ускоряване, преди хиперзвуковите бойни глави да бъдат освободени.


Хиперзвуковите оръжия може да принудят Вашингтон да действа точно както Съветите навремето - да налива във военната машина огромни ресурси, които са необходими на друго място, докато националният дълг възлиза на 23 трилиона долара и расте. Още една причина да бъдем сериозни за постигането на мир със света, а не да се стремим да го доминираме.


Сега Москва има поне 10-15 годишен прозорец с гарантирано ядрено възпиране. С други думи, глобалната термоядрена война просто стана много по-малко вероятна, поне за известно време. Това е добрата новина на сезона.

Станете почитател на Класа