Ами сега? Huawei в съюз с китайски фирми изтласква Гугъл от Азия

Китайските гиганти Huawei и Oppo планират да създадат алтернатива на мобилните услуги на Google и търсят сътрудничество с индийски разработчици. Успехът им може да доведе до прекратяване на доминирането на Android в Азия, а вероятно и извън нея.


Засега глобалното доминиране на притежаваната от Google мобилна операционна система Android (OS) може да изглежда стабилно. Тя удобно притежава дял в размер на огромните 76 процента от пазара на мобилни операционни системи в световен мащаб. Но облаците вече се сгъстяват над американската компания и ако тя бъде изтласкана от този масивен сегмент на пазара, само тя ще си е виновна.


Позициите на Google са на път да бъдат предизвикани от китайския Huawei - производител на телекомуникационни гиганти и смартфони, който наскоро стана обект на постоянен натиск в САЩ. Компанията, която досега използва Android на своите смартфони, беше принудена да разработи своя алтернатива, след като американският технологичен титан се втурна да спазва санкциите на Вашингтон и стана една от първите американски компании, които се отказаха от Huawei.


Да бъде откъснат от най-популярната мобилна операционна система в света и да остане в своята версия с отворен код в най-добрия случай беше удар за Huawei - но раздялата между двата технологични гиганта е двуостър меч!


Само месеци след решението на Google, Huawei представи собствената си мобилна операционна система Harmony и внедри нов флагмански смартфон без никакви приложения на Google. Той обеща да финализира до края на годината разработването на Huawei Mobile Services (HMS) - заместител на популярните приложения на Google.


Китайският гигант не се спря дотук и започна преговори с най-добрите 150 разработчици на приложения в Индия, за да ги убеди да публикуват продуктите си в HMS, който вече има 150 собствени приложения на клиенти от цял свят.


Също така си струва да се припомни, че не само Huawei може да загуби клиенти, след като бъде лишен от достъп до собствената операционна система Android. Google също е на път да загуби справедлив дял от пазара на смартфони, просто защото именно Huawei го държи. Китайската компания е вторият по популярност производител на смартфони; той контролира около 19 процента от световния пазар през третото тримесечие на 2019 г. - спрямо около 15 процента през същия период на предходната година.


Все повече експерти смятат, че Huawei има всички шансове да оспори доминацията на Google с тази нова стратегия.


„Google има предимство с много на брой лоялни клиенти, но съюзът от китайски компании ще го промени", казват те.


През октомври Forbes съобщи, че Huawei изтласква Samsung - най-популярния световен производител на смартфони - извън пазара в Китай. Съвсем наскоро бе съобщено, че Huawei и друга китайска компания - Oppo – са обединили своите сили в преговорите с индийски разработчици на приложения.


„Google вече е заменен в Китай, но все още не е в Азия. И все пак, определено вече няма да доминира ".


В момента Китай е най-големият пазар на смартфони в света, докато Индия е вторият и по този начин най-бързо растящият. Ако Huawei успее да затвърди допълнително своите позиции и на двата пазара, това може да е много лоша новина за Google.


Сега американският технологичен титан вече трябва да осъзнае, че сам е пуснал духа от бутилката - особено защото нарастващото влияние на Huawei едва ли ще се ограничи само до Азия. То ще се разпространи по четирите краища на света, докато западните компании едва ли биха могли да направят нещо по този въпрос.


„Китай вече е неудържим. Огромният размер на китайския пазар осигурява финансите и всички възможности, от които китайските компании имат нужда за да растат. Скоро те ще победят американските компании по много конкурентен начин за много кратко време. "

Станете почитател на Класа