Ядрената енергия през 2019 г. - възстановяване или мъгляви перспективи

Въпреки набиращите сила дебати в Европа за приемането или отхвърлянето на ядрената енергия като надежден и чист енергиен източник, този тип енергия продължава да играе основна роля в глобалния енергиен микс през 2019 г. 

По данни на Световната ядрена асоциация делът на генерираната електроенергия от ядрени мощности в световен мащаб достига 10,5% от общия енергиен микс. Общо 52 реактора с планиран инсталиран капацитет от 52 306 MWe са в процес на строителство.

Докато повечето страни от Западна и Централна Европа търсят варианти за дистанциране от „мирния атом“, държави като Франция, Великобритания и по-голяма част от страните в Източна Европа продължават да разчитат на ядрената енергия като надежден и чист източник на електричество.

АЕЦ „Пакш“

По време на събитието министърът без портфейл Янош Лули заяви, че според последния доклад на Унгарската агенция по енергетика и регулиране на енергийната инфраструктура страната заема второ място по ниска цена на електроенергия в ЕС след България. За да се запази тази достойна позиция е необходимо в дългосрочна перспектива да се поддържа делът на атомната енергия в енергийната кошница, подчерта министърът.

Ситуацията в Полша

На фона на проблемите, които Варшава изпитва по отношение на смелия енергиен преход, чиито рамки бяха очертани от Европейската комисия (ЕК), Полша укрепва своята визия за изграждане на ядрени мощности, които да запълнят празнината, която ще се появи след поетапното спиране на въглищните централи.

Страната очаква първата и ядрена електроцентрала да започне да функционира през 2033 г. Прогнозите сочат, че до 2043 г. ще бъдат инсталирани общо 6-9 гигавата ядрена енергия на приблизителна стойност от 4,66 млн. евро за мегават.

Според правителствените планове нови блокове ще бъдат издигани на всеки две години, като постепенно ще заместят въглищата.

На турския енергиен фронт

В края на 2018 г. Турската агенция за атомна енергия (ТАЕК) издаде ограничено разрешително на Akkuyu Nuclear за строежа на втори блок на първата атомна електроцентрала страната. Символичното начало на изграждането на АЕЦ „Аккую“ беше дадено на 3 април чрез видеоконферентна връзка от президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

Турция инвестира в изграждането на четири енергоблока, всеки с капацитет от 1200 мегавата.

През юни тази година се проведе тържествена церемония по случай началото на строителната дейност по изграждането на унгарската ядрена централа „Пакш-2“ и предвидените два енергоблока. В същото време страната предвижда изграждането на още две централи, чието строителство ще бъде поверено на френско-японски консорциум и евентуално Китай. Сумата за изпълнение на проектите достига няколко десетки милиарда долара.

 

Ядрената енергия през 2019 г. - възстановяване или мъгляви перспективи

 

 

Растящото търсене на енергия в Китай

Най-силната азиатска икономика е лидер по отношение на инсталирани ядрени мощности в процес на строеж. Китай може да се похвали с 8200 MWe, като изпреварва съществено поставените на второ място Обединени арабски емирства (ОАЕ) с 5380 MWe.

В момента в Китай работят 44 ядрени реактора, като още 12 се намират в процес на строеж.

Пекин цели да достигне 58 GWe инсталиран капацитет до 2020 г. и между 120-150 GWe до 2030 г.

 

 

Плаващи мощности

На 23 август тази година Русия обяви, че е въвела в експлоатация първата в света плаваща ядрена електроцентрала „Академик Ломоносов“ с два реактора с общ капацитет от 70 мегавата. Руската компания „Росатом“ съобщи, че си поставя за цел плаващата централа да започне работа до края на годината. Тя ще стане най-северната ядрена централа в света.

Ядрената централа ще замени захранвана с въглища централа и остаряваща АЕЦ, които осигуряват ток за над 50 хил. души в Чукотка.

Най-големите ядрени сили

Световната ядрена асоциация подрежда 10-те страни с най-голям капацитет на ядрени мощности в света. На първо място са САЩ с 97 837 MWe инсталиран ядрен капацитет. Франция заема втора позиция с 63 130 MWe, следвана от Китай с 45 518 MWe и Япония с 31 679 MWe. Русия е поставена на пета позиция с 28 355 MWe, докато Южна Корея и Канада заемат шеста и седма позиция съответно с 23 123 MWe и 13 554 MWe. Украйна е на осма позиция с 13 107 MWe, следвана от Германия с 9 515 MWe и Великобритания с 8 923 MWe.

 

 

Прогнозите

През ноември S&P сигнализира, че ядрената енергия е изправена пред сериозно изпитание – възходът на възобновяемите енергийни източници и липсата на достатъчно силна държавна и обществена подкрепа след инцидента с АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г.

„Глобалната ядрена промишленост е изправена пред предизвикателства, свързани с опасенията относно безопасността, затягането на регулациите след трагедията с АЕЦ „Фукушима“, политиките за постепенно прекратяване на ядрените мощности в няколко държави, наближаването на края на експлоатационния срок на съоръженията, все по-нестабилните енергийни пазари и конкуренцията в лицето на възобновяеми енергийни източници“, посочва S&P.

 

 

От друга страна, според изчисления на Международната агенция по енергетика (МАЕ), инсталираният ядрен капацитет може да достигне 601 GWe до 2040 г. в глобален план. Според агенцията над 300 реактора в световен мащаб са планирани за строеж или вече се изграждат, като общият им инсталиран капацитет е 120 000 MWe. Още 300 реактора се очаква да бъдат предложени за изграждане.

 

Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Станете почитател на Класа