Германски мозъчен тръст иска да накажат САЩ за санкциите срещу "Северен поток 2"

САЩ осъдиха "нарастващата зависимост на ЕС от руския газ ", като предлагат за алтернатива своя ВПГ - официално описан като "молекули на свободата" - макар и на много по-висока цена.


Санкциите на САЩ срещу руския газопровод "Северен поток 2" предизвикаха широк гняв в Германия и дори критиците на проекта сега се стремят в отговор да обложат американските "молекули на свободата" с еко данък.


Перспективата за „смазващи санкции" (включена в Закона за финансирането на американската армия, подписан от президента Доналд Тръмп миналата седмица), вече принуди швейцарско-холандската компания Allseas да спре строителството на последната останала част от газопровода, който минава под Балтийско море, от Русия за Германия.


Икономистка от прогресивния, финансиран от правителството мозъчен тръст, нарече санкциите „заговор от страна на САЩ с цел да продават собствения си втечнен природен газ (ВПГ) на Германия и Европа по възможно най-висока цена". Тя обвини и Вашингтон, и Москва, че използват газа като политическо оръжие.


Клавдия Кемферт, икономист от Германския институт за икономически изследвания (DIW), заяви, че „Северен поток 2" е „екологично вреден, икономически ненужен и финансово нерентабилен" - но определи американските санкции като „неприемливи" и изисква отговор от ЕС.


„Европа трябва да обмисли налагането на климатични мита на Съединените щати, така че да не може да се изнася увреждащия екологията фракинг газ от САЩ в Германия и Европа".


Докато правителството в Берлин изрази "съжаление" за намесата на САЩ във вътрешните му работи, то не предприе нищо за противодействие. Инициативата на Кемферт, спомената за първи път в ежедневника Handelsblatt по-рано тази седмица, изглежда е единствената предложена репресия досега.


Това може да е първият път, когато някой критикува американския ВПГ като вреден за околната среда; по-голямата част от него се произвежда чрез хидравлично разбиване или „фракинг", практика, която според критиците причинява земетресения и замърсява водата с токсични вещества.


По ирония на съдбата Германия е един от най-големите въглеродни емитери в Европа, тъй като почти половината от нейното производство на енергия идва от изгарянето на въглища. Берлин е насочил огромни субсидии за вятърни, слънчеви и биогорива през последното десетилетие, като същевременно се стреми да спре ядрените си централи - което води до едни от най-високите цени на дребно на електроенергия в Европа и оставя Германия отчаяно нуждаеща се от по-евтини енергийни източници, като руския газ например.


Междувременно пратеникът на САЩ в Германия Ричард Гренел нарече санкциите „много проевропейско решение" и заяви, че „благодарни европейски дипломати го призовават за това". Макар той да не уточни кои европейски държави визира, Полша и балтийските държави са били откровено против Северен поток 2. Такава е и Украйна, която е в Европа, но не е член на ЕС.


Варшава и Киев споделиха, че „Северен поток 2" ще ги лиши от милиарди долари транзитни такси, които събираха от Русия през годините. Балтийският газопровод е замислен след спора между Украйна и Русия през 2009 г., когато Киев ефективно блокира потока на газ към Европа по време на студената криза, за да получи по-добра сделка от Москва.

Станете почитател на Класа