Пекин: „САЩ са саботьор на международния ред“

„Самата история на Вашингтон го излага като разрушителна сила на международната сцена", заяви китайското министерство на отбраната, след като САЩ приеха закон, който се занимава с китайски проблеми като Huawei и протестите в Хонконг.


Говорителят на министерството на отбраната Ву Джиан заяви, че Законът за национално разрешение за отбрана от 2020 г. (NDAA), наскоро приет от САЩ, „нарушава политиката на единен Китай и е открит опит за намеса в китайските вътрешни работи."


„Съединените щати преследват едностранността и протекционизма", заяви Ву, напомняйки за това как САЩ при президента Доналд Тръмп се отказаха от забележителното Парижко споразумение за климата и Споразумението от 2015 г. по иранската ядрена програма, а също напуснаха ЮНЕСКО.


„Това поведение ясно показва на международната общност, че Съединените щати са саботьор на сегашния международен ред."


Ву призова Вашингтон да се откаже „от манталитета и хегемоничната логика на студената война и да спре да се намесва в китайските дела."


NDAA, наред с други неща, потвърждава отново ограниченията за китайския телекомуникационен гигант Huawei, призовава за укрепване на отбранителните връзки с Тайван и позволява на САЩ да "наложат на Пекин последствия" за справянето с антиправителствените протести в Хонконг, самоуправляващ се регион. По-рано Вашингтон прие отделен закон, който му позволява да санкционира Хонконг и китайски служители за нарушаване на правата на демонстрантите.


Китай от своя страна обвинява САЩ в подбуждане на безредиците в Хонконг и в подкрепа на вълненията в града.

Станете почитател на Класа