Русия отрича да води преговори със САЩ за намаляване на стратегическите оръжия

Руското посолство във Вашингтон отрече информацията, публикувана от американския вестник "Вашингтон пост" в статия, подписана от Пол Зонне и озаглавена "Високопоставен служител на американското военно разузнаване казва, че Русия вероятно не се придържа към забраната за ядрени опити". Руските дипломати описаха публикацията като "измама и пример за липса на професионализъм."


„Също така възмущение генерира изявлението на П. Зонне, че „Вашингтон и Москва преговарят за ново бъдеще на споразумението СТАРТ, което изтича през 2021 г. "Не знаем нищо за тези контакти. Президентът на Руската федерация Владимир Путин предложи на Доналд Тръмп да проучи възможността за удължаване на споразумението след 2021 година. Все още няма отговор, "заявиха от посолството.


The Washington Post фокусира твърденията си върху думите на директора на американската агенция за разузнаване на отбраната Робърт П. Ашли младши, който предполага, че "Русия вероятно не се придържа към мораториума върху ядрените опити", както и тези на Тим Морисън, директор за оръжията за масово унищожение в Съвета за национална сигурност в Белия дом, който твърди "Русия е предприела стъпки за подобряване на възможностите на ядрените си оръжия, в противоречие с Договора за пълна забрана на ядрените тестове."


Междувременно руските дипломати отрекоха изявлението на Морисън, че Русия не се интересува от удължаването на споразумението и припомниха едно изявление от четвъртък, според което администрацията на Тръмп ще вземе решение за евентуалното удължаване на споразумението "не преди 2020 г.". "Ние твърдим, че не само руската страна, но и американската страна, биха искали да знаят кой точно и въз основа на какъв мандат обсъжда бъдещето на споразумението", добавиха те.


Посолството също отрече, че Москва не се интересува от удължаването на споразумението, защото Вашингтон не изпълнява изцяло ангажиментите си по този пакт: „Бихме искали също да ви напомним за нашите законни опасения, които съобщаваме на Вашингтон от няколко години и че те трябва да имат съответния отговор от САЩ. Ние подчертаваме, че декларациите от вида „изпълняваме задълженията си и трябва да ни вярвате" не са валидно доказателство, особено ако идват от страна, която дискредитира сама себе си с неоснователни изявления. "


Руските дипломати обвиниха автора на статията в директна лъжа, че посолството "не е реагирало незабавно на искане за коментар" и уточниха, че от вестника не им е било отправено никакво искане. "Готови сме да отговорим на въпросите на журналистите и не е ясно защо читателите на Вашингтон пост биват подведени," казаха те.

Станете почитател на Класа