Китай ще създаде собствен "черен списък"

„Скоро Пекин ще пусне свой собствен "Списък на ненадеждни субекти", за да се противопостави на чуждестранните субекти, извършващи неравноправни действия срещу китайските компании", съобщава държавният вестник Глобал таймс.


Така нареченият „Списък на ненадеждни субекти" ще включва чуждестранни организации, физически лица и компании, „които блокират и затварят веригата за доставки, предприемат дискриминационни мерки по нетърговски причини и чиито действия застрашават дейността на китайските дружества, както и глобалните потребители и фирми", обяви говорителят на Министерството на търговията Гао Фенг, цитиран от вестника.


Гао обяви, че в близко бъдеще ще бъдат обявени конкретните мерки, които ще бъдат приложени към субектите, включени в списъка.


Говорителят на министерството обясни, че мярката се дължи на факта, че някои чуждестранни субекти "нарушават правилата на пазара и духа на договорите, като блокират доставките или предприемат други дискриминационни мерки срещу компаниите от Китай, като нарушават законните права на китайски предприятия и застрашават националната сигурност", казва медията.


Гао уточни също, че списъкът на юридическите лица ще се основава на китайското външнотърговско право, антитръстовото право и националната сигурност.

Станете почитател на Класа