Тръмп ще изпрати агенти на границата между Гватемала и Мексико, за да спре имиграцията

Американският президент Доналд Тръмп ще изпрати агенти и следователи от Министерството на вътрешната сигурност по границата между Мексико и Гватемала, за да помогне за спиране на имиграцията.


Планът на администрацията на Тръмп ще се стреми да спре имиграцията на граждани от Централна Америка в Съединените щати чрез операции в сътрудничество с властите на Гватемала.


Длъжностни лица от Министерството на вътрешната сигурност ще помогнат на гватемалската национална полиция и имиграционните власти в операциите по прихващане на трафика на хора, според официални източници, цитирани от The Washington Post.


Екипът от "съветници" на гватемалските власти ще бъде съставен от десетки агенти и следователи от Министерството на националната сигурност, 18 служители от службата за имиграция и митническа служба, разузнавателни анализатори и шест униформени военнослужещи.


Министерството на националната сигурност подписа меморандум за разбирателство с министерството на правителството на Гватемала за "противодействие на незаконната миграция и борба с трафика на хора".

 

Вътрешният секретар Кевин Макклийнан посочи, че формализирането на тези споразумения за сътрудничество ще спомогне за ограничаване на факторите, които насърчават опасната незаконна миграция в Съединените щати, "увековечавайки настоящата криза на границата".


"Мексико все още не е предприела стъпки за драстично намаляване или премахване на броя на незаконните чужденци, преминаващи през територията й в Съединените щати", се казва в изявление на Белия дом.


"Мексико е основният търговски партньор на Съединените щати. Те получават от нашата страна основни стоки и услуги, производителност. Потокът от мигранти от Централна Америка и други страни, или високото потребление на наркотици не са отговорност на Мексико", каза външният министър Марсело Ебрард чрез Twitter.

Станете почитател на Класа