Блумбърг: Шеврон притиска САЩ за намаляване на санкциите срещу Венецуела

Американската петролна компания Шеврон оказва натиск върху администрацията на Доналд Тръмп да намали едностранните и принудителни санкции, които се прилагат срещу Венецуела, и по този начин да може да продължи с инвестициите си в южноамериканската страна.


Според доклад на Блумбърг, ръководителите на компанията са информирали служителите си във Венецуела, че очакват Белият дом да им предостави "удължаване на освобождаванията" за работа на територията на Венецуела. Петролната компания получи лиценз от Министерството на финансите на САЩ, който определя срок до 27 юли за работа с държавната петролна компания Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA).


Целта на Chevron, според източници, цитирани от Bloomberg, е Вашингтон да вземе решение до средата на юни, за да информира своевременно своите доставчици за продължаване работата в южноамериканската страна.


Месец след като САЩ обявиха санкции срещу PDVSA, генералният директор на Chevron, Майк Вирт, заяви в телевизионно интервю, че работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ, за да запази компанията "за дълго време" във Венецуела.


Chevron оперира във Венецуела чрез съвместно предприятие, наречено Petropiar, от което притежава 30% от акциите; останалото е собственост на венецуелската държава.


През януари президентът Николас Мадуро поясни, че са нарушени само "дипломатическите и политически" отношения с Белия дом и потвърди готовността си да работи с всички икономически сектори на САЩ, включително с петролните компании: "САЩ са много повече от Доналд Тръмп", каза той, когато го попитаха за бъдещето на Шеврон в карибската нация.

Станете почитател на Класа