Търговската война на Тръмп обхваща и Мексико

В краткосрочен вариант, повишените мита могат да означават по-ниски печалби за американските вносители и по-високи цени за американските потребители на всичко - от авокадото до автомобилите

 

 

Когато търговското напрежение с Китай се повиши през миналата година, много компании потърсиха убежище в Мексико, една държава, която има дълга и стабилна връзка със САЩ, пише изданието „New York Times“, цитирано от Агенция "Фокус".

Сега тази алтернатива за производство и суровини може също да бъде заплашена, след заплахата на президента Доналд Тръмп, да наложи повишени мита за внос от Мексико, заради нелегалната имиграция.

В краткосрочен вариант, повишените мита могат да означават по-ниски печалби за американските вносители и по-високи цени за американските потребители, на всичко - от авокадото до автомобилите.

В дългосрочен план митата биха могли да принудят компаниите да преразгледат веригите за доставки, обхващащи континента, които са направили Северна Америка една от най-взаимосвързаните икономики в света. Според експерти, това може да бъде по-вредно за икономиката на САЩ, отколкото самите тарифи.

Вносът на САЩ от Мексико през миналата година в бил на стойност над 345 милиарда долара, а износа е бил на равнище от 265 милиарда долара. Тези цифри, обаче, подценяват взаимната свързаност.

Американските рафинерии преработват суров петрол от Мексико, след което го продават, като бензин. Общо около 30% от мексиканския внос е от САЩ.

 

 

 

Станете почитател на Класа