Какво представлява Договорът INF и защо е важен?

Русия е готова да прекрати Договора за ядрени сили със среден обхват (INF), след като Съединените щати решиха да го изоставят, обвинявайки Москва в поредица от нарушения.


Договорът INF беше подписан през 1987 г. между СССР и Съединените щати, с цел елиминиране на балистични и крилати ракети, както ядрени, така и конвенционални с обхват между 500 и 5500 километра, базирани на земята.


Това историческо споразумение отбеляза за първи път, че свръхдържавите се съгласяват да елиминират цяла категория ядрени оръжия и въвеждат механизма за инспекции на място за проверка. Споразумението доведе до оздравяване в европейската политическа атмосфера в епохата на Студената война.


Споразумението не засяга ракетите, базирани на въздух и море, област, в която САЩ имаха ясно стратегическо предимство, така че подписването му от СССР се разглеждаше като жест на добра воля.


Друг важен проблем за Договора за INF е, че той не включваше други държави, които имат такива оръжия, включително съюзници на Съединените щати като Франция и Обединеното кралство.


Въпреки че Москва е спазила споразумението, Вашингтон продължава да твърди, цитирайки класифицирани разузнавателни данни, че Русия тайно разработва ракети със среден обсег, по-специално тези, които се очаква да бъдат пускани от тактическите ракетни системи "Искандер" М, разположени по протежение на западната граница на страната.


Москва обвинява Вашингтон в нарушаване на договора, тъй като инсталира инсталации за ракети-носители Aegis Ashore в Европа, които могат да бъдат използвани за изстрелване на крилати ракети. А също, че балистичните ракети като Хера нарушават договора.


Москва прояви загриженост също за тежките бойни безпилотни летателни апарати, основна част от американската въздушна сила, които могат да изпълнява задачи на крилати ракети, като стартират от земята, което представлява нарушение на Договора за INF.


Въпреки това, след спирането на Договора за INF, Вашингтон следва по-агресивна стратегия. През май Пентагонът обяви два ракетни проекта, които, въпреки че не са ядрени, „се вписват" в границите, определени от договора. Първият е крилата ракета, способна да атакува цели на 1000 км, и която може да бъде тествана още през август, след като САЩ официално се откажат от споразумението. Тестовете на втория снаряд, балистична ракета с обхват между 3000 и 4000 км, може да бъде през ноември.

 

Коментирайки проектите, Тръмп каза: "Така имаме огромна сума пари, която да похарчим с нашите военни."


Президентът Владимир Путин предупреди, че ако Вашингтон реши да се откаже от договора, "отговорът на Русия ще бъде еквивалентен".


Москва изчака почти четири месеца откакто САЩ напуснаха договора INF през февруари, докато президентът Путин подписа постановлението за суспендиране през март и през май той внесе в парламента законопроекта за неговото спиране.

Станете почитател на Класа