Тръмп наложи мита на Мексико, докато спре потока от мигранти

Американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че ще наложи 5% мита за всички продукти, които влизат от Мексико, ако притокът на мигранти не спре.


"На 10 юни САЩ ще наложат мита от 5% за всички стоки, идващи от Мексико, докато всички незаконни мигранти, които идват от Мексико, не спрат", заяви президентът.


Тези 5% ще растат, докато проблемът не бъде отстранен, добави той. Ако до 1 юли администрацията на САЩ сметне резултатите за недостатъчни, митата ще нараснат до 10%. Така ще има увеличение на ставките от 5% всеки месец, докато достигнат 25% през октомври.


"Мексико все още не е предприело стъпки за драстично намаляване или премахване на незаконните чужденци, преминаващи през територията му в Съединените щати", се казва в изявление на Белия дом.


Вашингтон заяви, че митата ще останат високи и американските компании, разположени в Мексико, могат да се върнат в САЩ, за да произвеждат там своите продукти и стоки, ако латиноамериканската страна не се задейства.


"Компаниите, които се върнат в САЩ, няма да плащат митата нито ще бъдат засегнати по никакъв начин", предупреди Белият дом.


Вашингтон заяви, че ако Мексико предприеме ефективни действия и незаконната имиграция бъде прекратена, митата ще бъдат премахнати, въпреки че той предупреди, че това ще бъде решено "по изключителната преценка и критерии на САЩ."


Подсекретарят на Мексико за Северна Америка, Хесус Сийд, отговори на изявлението на Тръмп, като заяви, че ако САЩ наложат мита за Мексико, страната ще реагира силно.


"Тази заплаха е много сериозна и Мексико няма да остане неактивно, когато е в процеса на ратифициране на T-MEC (Търговски договор между Мексико, САЩ и Канада)", каза Сийд, който е и един от преговарящите по споразумението.

Станете почитател на Класа