Лопес Обрадор "Социалните проблеми не се решават с налози"

"Човешките същества не изоставят селата си за удоволствие, а по необходимост", заяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор в писмо до американския си колега, след съобщението за налагане на мита от 5 % на продуктите от Мексико, в опит да се спре незаконната миграция.


Мексиканският президент припомни, че "социалните проблеми не се решават с налози или принудителни мерки". „Как да превърнем от днес за утре страната на братството на мигрантите от света, в гето, в затворено пространство, където правото на свобода е заклеймявано, малтретирано, преследвано, изгонено и се отменя справедливостта за онези, които търсят с усилие и работа да живеят свободни от мизерия? Статуята на свободата не е празен символ, "пише Лопес Обрадор.


В писмото президентът на Мексико подчертава, че не търси конфронтация и настоява за разрешаване на конфликтите чрез диалог "с благоразумие и отговорност". Във връзка с това той изпрати в петък във Вашингтон представители на неговото правителство, оглавявани от министъра на външните работи, които "да постигнат споразумение в полза на двете нации".


Лопес Обрадор също е уверил Тръмп, че "в близко време мексиканците няма да трябва да отиват в САЩ и миграцията ще престане да бъде принудителна, защото Мексико ще бъде сила със социално измерение и нейните жители ще могат да работят и да бъдат щастливи, там където са родени".


По отношение на имиграционната политика мексиканският лидер заяви, че Мексико се опитва да избегне преминаването на мигранти през неговата територия, доколкото е възможно и без да нарушава правата на човека. Той припомня, че е предложил на Тръмп да си сътрудничат и да се направят инвестиции, които да допринесат за развитието на страните от Централна Америка, да се създадат работни места, за да "разрешат този болезнен въпрос в дълбочина".

Станете почитател на Класа