Самолетът на САЩ за "Деня на страшния съд“

Боинг E-4B Nightwatch има уникални характеристики, които не могат да бъдат сравнени с тези на други самолети на ВВС на САЩ. Това са самолети, които са оборудвани да служат като пълноценни командни центрове за американския министър на отбраната и висши служители, включително ръководителите на съвместните началници на щабовете, в случай че бъде обявена ядрена война или национално извънредно положение.


Във време на мир тези устройства се използват за пътуване на висши служители на американското министерство на отбраната.


Разработен на основа пътническия самолет Boeing 747, самолетът разполага с 18 сепарета, шест бани, кухня, заседателна зала и всичко необходимо за настаняване на военно-политическото ръководство на страната в случай на ядрен конфликт и унищожаване на инфраструктура и комуникации на сушата.
"Самолетът е летателен команден център", заяви говорител на Пентагона пред американската мрежа CNBC.


E-4B Nightwatch са оборудвани с четири мощни двигателя и са в състояние да издържат на непосредствените последици от ядрена експлозия. "Това е цял като Пентагон за подкрепа", информира CNBC.


Говорителят добави, че министърът на отбраната, който обикновено пътува с този тип самолети, има достъп от него до всички видове комуникационни системи, както класифицирани, така и некласифицирани. "Следователно той винаги е наясно с всичко, което се случва", обясни той.


В момента ВВС на САЩ разполагат с четири от тези уникални самолети в своя флот; като повечето от възможностите му са класифицирани. Прикрепени към въздушната база Оффут в Небраска, те функционират от 80-те години на миналия век.


Видимата „гърбица" на върха на самолета се нарича „купол на лъчите" и съдържа около шестдесет антени от различни типове. Това отделение е ключов елемент на E-4B, тъй като дава възможност на хората на борда да се свързват с военни кораби, подводници, самолети и сухопътни линии навсякъде по света.


Освен това, благодарение на презареждането в полет и огромните резервоари за гориво, самолетът може да остане във въздуха няколко дни. Самолетът има три палуби и може да побере екипаж от до 112 души.


Противно на очакванията, самолетът използва аналогово оборудване. С някои изключения, електрониката на апарата и неговите летателни инструменти също са от този стар вид.


"Този самолет няма цифрови сензорни екрани в пилотската кабина и никъде другаде", обясни друг член на екипажа. "Условията, при които този самолет трябва да лети, изискват аналогова система за контрол, тъй като цифровата технология ще спре да функционира по време на ядрена война", добави той. Тази аналогова технология прави E-4B по-устойчива на електромагнитния импулс, който следва атомната експлозия.

Станете почитател на Класа