Екс-лидерът на FARC: "Не се тревожа за нищо друго освен за мира в Колумбия"

Известният като Хесус Санрич бивш лидер на разформированите революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC), заяви, че "не се интересува от абсолютно нищо друго, освен мирът да бъде конкретизиран в Колумбия в полза на всички колумбийци. "


Той посочи, че този мир трябва да бъде "със социална справедливост, преодоляване на мизерията, неравенството и политическото изключване".


Няколко часа след като е бил освободен, след повече от година задържане, Сантрич даде пресконференция в централата на партията FARC в Богота, където подчерта, че неговото "сърце се радва, заедно с цялата FARC, на желанието да се постигне помирение в полза на всички колумбийци."


На въпроса кога ще заеме мястото си в Камарата на представителите на Колумбийския конгрес, след като стана победител в миналогодишните избори, бившият партизанин коментира, че "той трябва да изпълни всички формалности на закона".


Той също така спомена, че има "неотменна ангажираност" към Интегралната система за истина, справедливост, репарация и неповторение, създадена от колумбийското правителство и FARC в споразуменията от Хавана, чиято цел е да консолидира институционален преходен и временен сценарий за удовлетворяване правата на жертвите на въоръжения конфликт и допринасящ за националното помирение.


Санрич бе освободен в четвъртък, ден след като колумбийският Върховен съд разпореди освобождаването му. Съдът счете, че решение на Държавния съвет е утвърдило Сантрич като конгресмен, след като бившият партизанин спечели място в Камарата на представителите на Атлантическия департамент на изборите на 11 март 2018 г.


Бившият партизанин бе задържан от 9 април 2018 г., след като колумбийските власти са изпълнили искане, отправено от съдия в Ню Йорк (САЩ), разпоредил ареста му, след като го обвини, че през 2016 г е изпратил десет тона кокаин в Съединените щати, оценен на 15 милиона долара, т.е. след подписването на мирното споразумение между FARC и правителството на Колумбия.

Станете почитател на Класа