Европа, вдигни поглед от паницата си

Европа да престане да си гледа пъпа и да използва своята сила: мирно международно сътрудничество по ясни правила, хуманизъм и солидарност. Коментар по повод наградата „Карл Велики“,

връчена на ГС на ООН Антонио Гутериш.

 

 

Коментар от Бернд Ригерт

 

Отрезвяващият външен поглед към ЕС е много полезен четири дни след изборите. Защото Европа продължава да си гледа пъпа, след като двете големи европейски партии изгубиха гласове, а в някои държави десните популисти и националистите постигнаха шокиращи успехи. При връчването на Карловата награда в Аахен генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази безпокойството си, че в Европа се надигат политики на омраза и раздор. В същото време той с оптимизъм припомни, че европейското единение е и голям шанс. Европа става все по-важна, дори незаменима в един свят, който днес е много по-хаотичен и крехък, отколкото преди няколко години, смята Гутериш.

 

Паметник на Карл Велики в Аахен

 

Европейският съюз, който се застъпва за ясни правила в международните отношения и за мирен баланс на интересите, трябва да бъде пример за подражание за останалия свят, казва бившият португалски министър-председател. В световен мащаб Европа е истински стълб на "мултилатерализма", защото насърчава сътрудничеството между държави и групи по интереси за решаването на такива глобални проблеми, като

климатичните промени, миграцията, бедността или дигитализацията, казва Гутериш. Според него ЕС си остава лоно на хуманизма и човешките права, въпреки  некоординираната си миграционна политика, която в момента залага главно на изолация.

Егомани и националисти като Тръмп и Путин

Европейците трябва да се гордеят с оценката на опитен политик като Гутериш. Те не бива да страдат от ниско самочувствие, а от време на време е добре да вдигат поглед от собствената си паница. За самия Гутериш пък наградата представлява и един вид напомняне, че обществата трябва да се противопоставят на егомани и националисти от рода на Доналд Тръмп, Владимир Путин или бразилския президент Жаир Болсонаро.

Следващото голямо предизвикателство за света, а следователно и за Европа, е затоплянето на земята, причинено от човека. Генералният секретар на ООН, се тревожи, нещо повече - разочарован е от бавните темпове, с които се води борбата срещу климатичните промени. Днес Гутериш разчита на енергията на младите хора в  Европа, които биха могли да наклонят везните в другата посока. До 2050 г. Европа трябва да бъде климатично неутрална и да преразгледа данъчната си система така, че да оскъпи емисиите на въглероден двуокис. Гръмките слова не са достатъчни, нужни са дела, това е посланието на носителя на наградата “Карл Велики”.

Въртопът на национализма ни дърпа към дъното

И така отново се връщаме към европейските избори. Те показаха, че европейците поне в Западна Европа, могат да бъдат мобилизирани от идеята за опазването на климата. Сега този импулс трябва да бъде подхванат от политиците и парламентаристите от ЕС. В духа на казаното от Антонио Гутериш, в този все по-хаотичен свят те могат да бъдат пример за достойни действия. Защото

популизмът и национализмът са въртоп, който ни тегли към дъното, както в Европа, така и по цял свят, смята Гутериш. В същото време европейските граждани не бива да гледат само собствения си пъп – те трябва да признаят отговорността, която носят в международната общност. "Европа е твърде важна, за да се провали." Това е ключовото изречение от речта на Антонио Гутериш в Аахен. Той е прав за много неща. Дано Европа се вслуша.

 
 

Станете почитател на Класа