Азия вече не иска боклука на развитите страни

Тонове боклук, изпратени във Филипините преди години, бяха върнати обратно на Канада в петък, след сериозна дипломатическа криза, като азиатските страни все по-често отказват да служат като депа за международния болклук.

След дълга кампания, в която призоваваше Канада да си вземе боклука обратно, филипинският президент Родриго Дутерте, той

заплаши да „отплава до Канада и да изхвърли там боклука“,

информира Би Би Си (BBC).

Филипините твърдят, че боклукът е бил невярно обозначен като рециклируеми пластмаси, когато е бил изпратен към Манила през 2014 г. Всъщност това били битови отпадъци. Канада се съгласи да поеме всички разходи по трансфера и разполагането на боклука.

 

Азия вече не иска боклука на развитите страни

 

69 контейнера с боклук бяха натоварени на товарен кораб, който отплава от залива Субик, северно от Манила. Филипинският министър на външните работи Теди Лоцин младши написа новината в профила си в социалната мрежа Туитър в петък. Той публикува снимки на и видео на кораба, напускащ пристанището.

1500 тона боклук, който ще бъде върнат на Канада, ще бъде бъде изпратен в съоръжение, което превръща отпадъците в в енергия и което се намира във Ванкувър.

„Това е демонстрация, че ще изпълним международните си задължения за справяне с отпадъците, които произхождат от Канада“,

заяви Шон Фрейзър – парламентарният секретар на министъра на околната среда на Канада.

Той каза, че Канада е действала бързо в последните седмици за справяне с проблема, който е от няколко години, след като правителството на Филипините даде ясно да се разбере, че това е приоритет за тях.

Нараства броят на страните от Югоизточна Азия, които призовават западните страни да си вземат обратно отпадъците,

които са били изпратени на техните брегове, твърдейки, че част от тях са внесени нелегално.

Количеството боклук, изнасяно от развитите страни, беше разкрито, след като Китай, който внасяше по-голямата част от него в продължение на години, въведе забрана за „чуждестранен боклук“. В резултат на това боклукът, понякога невярно деклариран като рециклируем, беше изпратен на други развиващи се страни, които сега започнаха да искат да го върнат.

Станете почитател на Класа