Асанж е прехвърлен в здравната зона на британския затвор

Основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, е преместен в здравната зона на британския затвор в Белмарш, където той е задържан от 12 април в очакване на евентуална екстрадиция в Съединените щати.


Здравето на Асандж вече се е "влошило значително" през почти седемте години, прекарани в посолството на Еквадор в Лондон, и продължава да се влошава през седемте седмици, прекарани в Белмарш, съобщава WikiLeaks.
"Той драстично е загубил теглото си, решението да го преместят в здравната зона говори само за себе си", добави организацията.


WikiLeaks постави под съмнение отношението, което Обединеното кралство има към Асанж след ареста му, като заявява, че то поражда много съмнения за "нацията, която твърди, че зачита правата на човека".


В момента Асандж е затворен в затвора Белмарш, в югоизточен Лондон (Обединеното кралство). Кралският съд на Саутуорк го осъди на 50 седмици затвор за предполагаеми нарушения на условното освобождаване, извършено от него, когато сее укрил в посолството на Еквадор в Обединеното кралство.


Въпреки това на 23 май правителството на САЩ го засипа със 17 нови обвинения, които включват, наред с другото, нарушаването на Закона за шпионажа, за което активистът може да бъде осъден на 175 години затвор, ако бъде екстрадиран в Северна Америка


Преди няколко дни Асанж потвърди с писмо, че не е в състояние да упражнява защитата си от затвора, предвид американските опити за екстрадирането му и вероятно за неговата смърт.


В текста, написан на ръка на 13 май и изпратен на британски независим журналист Гордън Димак, австралийският активист призова всички, които споделят идеалите му, да се борят "до деня, в който бъде свободен".


"Аз съм безпомощен и разчитам на вас и на други хора с добър характер да спасите живота ми", казва Асандж.

Станете почитател на Класа