Редкоземните елементи - "ядрена опция" на Китай в търговската война със САЩ

Ескалацията на търговската война САЩ - Китай носи загриженост относно оръжията, които всяка страна може да използва в конфликта. Това включва и възможността Пекин да ограничи износа на редкоземни елементи.


Тази икономическа мярка се счита за една от "ядрените опции" на Китай в битката с Вашингтон, защото азиатската страна е основният производител на редкоземни метали и притежава най-големите резерви от тях в света.


Редките метали са набор от 17 химични елемента със специални характеристики: скандий, итрий и 15 елемента от групата на лантанидите (лантан, церий, празеодим, неодим, прометрий, самарий, европий, гадолиний, тербий, диспрозий, холмиум, ербий, тулий, итербий и лутетий). В действителност, те не са толкова изключителни, но са трудни за намиране в желаните концентрации и трудни за обработка, тъй като те често съдържат естествени радиоактивни материали, като уран и торий.


Те са от жизненоважно значение за широк кръг индустрии - от технологични до военни. Металите и сплавите, които ги съдържат, се използват в много устройства, които употребяваме всеки ден, като например компютърна памет, акумулаторни батерии, мобилни телефони, магнити, флуоресцентни лампи и др. През последните 20 години се наблюдава експлозия в търсенето на много продукти, които изискват редки метали.


В допълнение, армията също използва редкоземни елементи в очилата за нощно виждане, в прецизните оръжия, в средствата за комуникация и GPS, в батериите и устройствата за електронна защита.


САЩ зависят за доставки на редкоземните елементи от Китай, които представляват 80% от световните покупки на тези материали. Пекин контролира приблизително 85-95% от производството и снабдяването с редкоземни елементи. Миналата година азиатската страна е произвела около 78% от световния обем на тези метали.


„Те са сред малкото китайски артикули, които американските власти са изключили от списъка с митата, което показва стратегическото им значение", казва независимият политически анализатор Алесандро Бруно, като добавя, че „Китай също разбира това значение."


Експертът припомня, че американското министерство на отбраната "е загрижено за липсата на адекватни доставки на редки метали в САЩ, отбелязвайки, че това компрометира възможностите за производство на оръжие".


Редкоземните метали "определено са оръжията, които Китай успешно може да използва в своя арсенал от търговски преговори с американския президент Доналд Тръмп", смята анализаторът.


Според Бруно, ако Пекин забрани износа на редкоземни материали, той може да парализира световната индустрия, особено нововъзникващите технологии, тъй като има много малко възможности за получаване на тези основни технологични метали от някъде другаде.

Станете почитател на Класа