Заплатата на Илън Мъск в Тесла е нараснала 45 000 пъти, но не е лесно да се получи

Основателят на Tesla, милиардерът Илън Мъск , води с голяма преднина списъка на най-високо платените американски изпълнителни директори през 2018 г., публикуван от The New York Times.


Според данните, събрани от вестника, общата компенсация на Илън Мъск през 2018 г. (сума на заплата, бонус, трудови обезщетения, акции и др.) е 2.286 милиарда долара, което означава, че в сравнение с предходната година заплащането на магната е нараснало 45 753 пъти.


"Пълното обезщетение на Илън Мъск е пряко свързано с дългосрочния успех на Tesla и неговите акционери, а нито една част от акциите, включени в пакета за 2018 г., не е предоставена", заяви говорителят на компанията Камран Мумтаз, цитиран от списанието. Всъщност тези милиарди долари все още не принадлежат на главния изпълнителен директор на Tesla, тъй като почти цялата сума се състои от опции върху акции, които зависят от изпълнението на няколко цели.


В началото на 2018 г. акционерите на автомобилопроизводителя изработиха платежна структура за Илън Мъск, която да гарантира бъдещия успех на Тесла и да предотврати вниманието на главния изпълнителен директор да се съсредоточи върху другите компании, които управлява, като SpaceX или Hyperloop.


За да се създаде специална мотивация за милиардера напълно е изключено нетното заплащане. Вместо това Илън Мъск ще получи компенсация под формата на 12% от акциите на Tesla, но само ако бъде постигната целта на ключовия показател за изпълнение през следващите десет години.


По-специално, за да реализира Илън Мъск всички предвидени опции върху акциите, пазарната капитализация на Тесла трябва да възлиза на 650 милиарда долара, вместо сегашните 35 милиарда, т.е. 18 пъти повече.

Станете почитател на Класа