Босненска студентка предизвикала падането на австрийското правителство

Твърди се, че „племенницата на руски олигарх", която се появява във видеото, предизвикало политически скандал в Австрия и оставката на вицепремиера на правителството, е босненска студентка, според вестника Kronen Zeitung.


На 17 май германските медии Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung публикуваха запис, направен със скрита камера във вила на испанския остров Ибиса през юли 2017 г., три месеца преди парламентарните избори в Австрия.


Във видеото, вече бившият австрийски вицепремиер Хайнц-Кристиан Страше разговаря с млада жена, която медиите наричат "племенница на руски олигарх", която предлага на политиците пари и подкрепа на изборите в замяна на услуги.


Страше напусна поста си след разпространението на видеото.


Според Kronen Zeitung записът е направен от "частен детектив и адвокат от Виена", който е наел босненска студентка и двама експерти по сигурността. Вестникът отбелязва, че причините, които са накарали авторите да направят видеото, са "лично отмъщение и дълбоко отхвърляне на либералните политики".


Авторите на видеото избрали кандидатка, която да играе ролята на руска жена. За работата си момичето е получило по около 7000 евро на ден. Общо, операцията е струвала на организаторите си 400 000 евро, според вестника.


Отбелязва се също, че авторите са предложили на някои австрийски политици и бизнесмени да купят записа за 1,5 милиона евро, но в крайна сметка успе0ли да го продадат само за 600 000 евро на немска компания, която от своя страна го предала на Der Spiegel и Suddeutsche Zeitung.


В същото време източниците твърдят, че австрийските разузнавателни служби са знаели за съществуването на видеото, но не могли да се възползват от него, преди да бъде публикувано в медиите.


На 27 май правителството на канцлера Себастиан Курц загуби вота на недоверие в парламента в резултат на скандала със Страше.


Предвижда се предсрочните парламентарни избори да се проведат през септември.

Станете почитател на Класа