Печелившата карта на Пекин в търговската война с Вашингтон

В понеделник китайският президент Си Дзинпин посети завод за преработка на редкоземни елементи, което доведе до спекулациите, че Пекин може да се възползва от тези стратегически материали в търговската си война със САЩ.


Президентът обиколи инсталацията на JL MAG в Ганчжоу, провинция Дзянси, заедно с вицепремиера Лю Хе, ключова фигура в търговските преговори с Вашингтон. Посещението бе широко отразено в държавните медии.


Новината предизвика повишаване на стойността на акциите на този и на други фирми за редкоземни елементи, покачвайки ценните книжа на JL MAG с 10% над дневния лимит при затваряне на фондовите пазари в понеделник.


САЩ зависят от доставките на редкоземни елементи от Китай, представляващи 80% от световните покупки на тези материали, които са от голямо значение за сектора на високите технологии.


Посещението "изпраща сигнал за тревога на САЩ, че Китай може да използва редкоземните елементи като мярка за отмъщение, като ограничи износа на този вид материали в северноамериканската страна докато търговската война се разгорещява", каза анализаторът Янг Куне, цитиран от Bloomberg..


Трудно е да се оцени стратегическото значение на редкоземните елементи, които са предимно метали. Те са част от ежедневния живот на хората, без те да го осъзнават. Използвани в производството на от смартфони до компютри и електрически превозни средства, редкоземните елементи са еднакво важни и за производството на модерни оръжия, например в системите за насочване на ракети и изтребители.

Станете почитател на Класа