Експерт предсказва мутациите за бъдещите колонисти на Марс

Ако хората някога успеят да колонизират Марс, еволюцията, която новите заселници от Червената планета ще изпитат, ще ги отведе толкова генетично далеч от земните хора, че дори няма да могат да имат деца с тях, казва Скот Соломон, професор в университета Райс (САЩ), цитиран от Inverse.


Причината за това е, че поради трудните условия на живот там, смъртността на първите заселници би била много висока, което би засилило значението на генетичните промени, предизвикани от високото ниво на радиация.


"Ако се появи мутация у хората, живеещи на Марс и им даде 50% предимство за оцеляване, това е голямо предимство, нали? И това означава, че индивидите ще предават тези гени с много по-бързи темпове отколкото в нормалния случай ", обяснява биологът.


Някои от най-вероятните адаптации, които колонистите биха понесли, казва Соломон, са увеличаването на костната плътност, появата на миопия като вродена черта, промяната в цвета на кожата и способността да се използва по-ефективно кислородът по някакъв начин.


Но първата голяма промяна би била загубата на имунната система, тъй като това би било ненужно в стерилната среда на новите колонии.


Най-благоприятните адаптации могат да бъдат ускорени чрез редактиране на гени, смята ученият: "Защо да чакате тази мутация да се случи, ако можете да го направите сами?"


Въпреки това еволюционната траектория на марсианското население ще зависи от генетичното разнообразие. Това означава, че за да се получи възможно най-добрия резултат, колонията ще трябва да се състои от стотици хиляди хора от всички генетични популации на Земята.

Станете почитател на Класа