Русия осъжда терористичните приготовления за организиране на химически атаки в Западна Сирия

Руският център за помирение на страните, воюващи в Сирия, осъди терористичните планове за организиране на химически атаки на запад и северозапад в арабската страна.


"Терористите, действащи в демилитаризираната зона на Идлиб, имат значително количество токсични вещества, с които бунтовниците оборудват боеприпасите си, за да организират инсценировка на употреба на химическо оръжие срещу цивилното население от страна на правителствените сили", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.


Въпросните терористи принадлежат към екстремистката група, наречена Хаят Тахрир ал Шам (фронт Ал Нусра). Техните планове включват инсцениране на „химически атаки" в населените места в Алеп и Идлиб, включително в град Саракиб, където според военните, група от деца и възрастни бежанци вече са събрани за да участват в монтажа.


Руският център за помирение на воюващите страни уточнява, че екстремистите са създали подразделение, специализирано в пресъздаването на предполагаеми химически атаки, което се състои от три части: секция за планиране, секция за развитие ("химически отдел") и отдел медии.


Химическият отдел, според данните, включва група лекари, включително специалисти, които са преминали обучение в град Рака "под ръководството на американските разузнавачи" как да предоставят медицинска помощ на предполагаемите жертви на химическо отравяне.


През последните 24 часа джихадистите от Ал Нусра атакуваха с танкове и превозни средства, натоварени с експлозиви, няколко района на провинциите Латакия, Хама и Халеб, в западната част на страната.


В момента атаките се отблъскват от сирийската армия в провинция Идлиб.

Станете почитател на Класа