Роджър Уотърс посочи „миризмата на плъхове“ в Дума, след доклада на ОЗХО

Роджър Уотърс, съосновател на Пинк Флойд, изрази съжаление, че медиите не информират, че „химическата атака" в Дума е била монтаж, въпреки че преди няколко дни изтече компрометиращ доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия.


Британският активист и музикант припомни, че на 7 април 2018 г. фронтът Ал Нусра и/или Белите каски са инсценирали нападение с химическо оръжие в този сирийски град. „Не трябваше да си хрътка, за да подушиш миризмата на плъхове" написа Уотърс във Facebook.


Бившият лидер на Пинк Флойд осъди Съединените щати, Обединеното кралство и Франция, "пренебрегнали тогава вонята на плъхове и, като отмъщение, бомбардирали арабската страна, много преди официалния доклад от ОЗХО за случилото се".


Тогава публикуваният предварителен документ изключи употребата на газ зарин и само намекна, че цилиндрите с хлор, намерени на място, биха могли да бъдат хвърлени от хеликоптери на правителството на Башар ал Асад. "Това изглеждаше много фалшиво, подушвахме плъховете", каза музикантът. Но въпреки непроверените данни, въпреки липсата на доказателства, медиите единодушно вдигнаха вой до небесата, обвинявайки правителството на Асад.


Сега, когато новият доклад от ОЗХО категорично посочи, че цилиндрите не са били пуснати от сирийски самолети, а са поставени ръчно на мястото, Уотърс изразява своята загриженост, споделяна и от други артисти, за мълчанието на медиите: „Къде сега са заглавията?"


Активистът посочва, че въпросът продължава да бъде пренебрегван от медиите. "Живеем в дистопичен кошмар, в който Биг Брадър пише сценария и единствената отговорност на народите е да останат комфортно приспани, или неудобно дремещи, глухи и глупави", написа Уотърс.

Станете почитател на Класа