Шиитските духовници предупреждават за войната САЩ - Иран

Основните шиитски фигури в Ирак предупредиха за опасност от опитите да се включи тяхната страна в евентуална война между САЩ и Иран, като увериха, че конфликтът ще превърне Ирак в бойно поле в момент, когато е на път за възстановяване, съобщава The New York Times.


Популисткият свещеник Муктада ал Садр посочва, че всяка политическа партия, която вкара Ирак във война между САЩ. и Иран "ще бъде враг на иракския народ."


"Тази война ще отбележи края на Ирак", предупреди Ал Садр. "Нуждаем се от мир и възстановяване", каза той.


Ал Садр не бе единственият влиятелен човек в страната, който предупреди за ескалацията на напрежението.


"Ако войната избухне ... тя ще изгори всички," каза Хади ал-Амири, лидер на коалиция от шиитски паравоенни сили, подкрепяни от Багдад и Техеран. Политикът призова иракчаните да работят заедно "за да се запази Ирак и регионът далеч от войната."


Според вестника Ирак все още приютява над 5 000 американски войници, а на негова територия действат и мощни милиции, подкрепяни от Иран, които искат тези американски сили да напуснат.


Предупрежденията за опасностите от една война дойдоха скоро след ракетна атака срещу Зелената зона в Багдад, укрепена зона на столицата, където се намира посолството на САЩ и други чуждестранни дипломатически служби.


Досега нито една групировка не е поела отговорност за действието, но някои организации, съгласувано с Иран разкритикуваха атаката, която би могла да бъде използвана като "претекст за конфликт".

Станете почитател на Класа