Страни от Персийския залив позволяват разполагане войски на САЩ срещу Иран

Саудитска Арабия и няколко страни от Съвета за сътрудничество за арабските държави от Персийския залив одобриха искането на САЩ за разполагане войските на територията и водите на Персийския залив, съобщава арабският вестник "Ашар ал-Аусат", който цитира анонимни високопоставени източници.


В публикацията се посочва, че одобрението е дадено "въз основа на двустранни споразумения между САЩ и държавите от Персийския залив, които се стремят да разубедят Иран от всякакви действия, които биха могли да доведат до ескалация на военното напрежение, до нападение на страни от Персийския залив или да изложат на риск американските интереси в региона на Близкия изток."


Също така, арабски дипломатически източници заявиха пред медиите, че няколко страни в региона в момента преговарят за свикване на среща с ограничено участие по време на ислямската среща на върха в Мека, насрочена за по-късно този месец.


Напрежението между Съединените щати и Иран нарастна, след като американският президент Доналд Тръмп обяви напускането на САЩ миналия май на Съвместния и пълен план за действие за 2015 г., докато други страни, включително Иран, осъдиха тази мярка и останаха верни на разпоредбите на споразумението.


Техеран каза тази седмица, че е изоставил някои от ангажиментите си по ядреното споразумение. От своя страна Вашингтон обеща да реагира "с безмилостна сила" на възможната заплаха за американските интереси в Близкия изток и засили военното си присъствие в региона с бойната група на самолетоносача А. Линкълн, както и с американски оперативни бомбардировачи.


Междувременно Тръмп отрече, че страната му планира военен конфликт с Ислямската република.


От своя страна върховният ирански лидер аятолах Али Хосени Хаменей заяви, че макар Техеран да не търси война със САЩ, той няма да се върне към преговорите за ядрения пакт.

Станете почитател на Класа