Естония има само една златно кюлче, но дори не може да го продаде

Единственото златно кюлче, държано от Централната банка на Естония, която на 3 май навърши 100 години от създаването си, не е достатъчно чисто, за да бъде продавано на финансовите пазари. То е нещо повече от инструмент на икономиката – едно символично произведение, което само може да обогати колекцията на музей.


Фабио Филипоци, ръководител на отдел „Финансови пазари" на Централната банка на Естония, обясни в програма „Теревизиоон", че слитъкът тежи 11 килограма и със своите 97 години е само с 3 години по-млад от самата банка.


Общо Естония има 256 килограма злато, но всичко освен този слитък, се съхранява в чужбина, главно в Ню Йорк. Традицията датира от годините преди Втората световна война, когато правителството решило да запази златото в банките на други страни по съображения за сигурност.


Ограниченото количество златни резерви на страната се дължи на факта, че през 90-те години, след възстановяването на независимостта на Съветския съюз, Естония продава част от резервите си и инвестира около 660 милиона евро (740 милиона долара) в други финансови активи, като облигации и акции, обясни Филипоци.


В европейския регион балтийската страна е втората, която притежава най-ниското количество злато, след Малта, според данни от специализирания портал Trading Economics.

Станете почитател на Класа