Северна Корея потвърди изстрелването на ракети

Северна Корея потвърди, че е извършила изстрелване на ракети в събота, които според оценки на южнокорейските военни, са прелетели между 70 и 200 километра, преди да попаднат в Японско море. Корейската централна телеграфна агенция (KCNA), държавната медия на Северна Корея, посочи, че това са маневри за обучение и че „Ким Чен-ун лично е ръководил ученията".


Целта била да се оцени и тества действието на ракетни установки с голям калибър и тактически оръжия, както и да се провери тяхната оперативна способност и точност на атаката.


В учението са участвали отбранителни единици, водени пряко от севернокорейския лидер от първа линия на източния фронт. Съобщава се, че Ким Чен-ун е бил доволен от теста и описал ученията като успешни, поздравявайки военните за отличната работа с „модерните ракетни установки с голям обхват, големи калибри, както и управляеми тактически оръжия".


KCNA не описва подробно вида на използваното оръжие, броя на пуснатите ракети, нито разкрива точното местоположение на източния бряг на страната, откъдето е извършено това учение.


Съвместният Главен щаб на Южна Корея изчисли, че ракетите са изстреляни от околностите на град Вонсан. Военен служител каза за южнокорейската агенция Йонхап, че изстрелването от Северна Корея не е било на балистична ракета.

Станете почитател на Класа