Търговска верига Дон Кихот се противопоставя на стандартите и готви азиатска експанзия

С име, което не е много близко до местната култура, японската търговска верига за продажби на дребно Дон Кихот е феномен в тази страна.


Чрез продажбата с отстъпка на всякакви стоки - от овлажнители и екзотични риби до примамливи ризи, аксесоари за iPhone и секс играчки - магазините в тази мрежа са магнит за домакинствата от така нареченото „поколение на рецесията", характеризиращо се с ограничен доход.


Може би точно поради тази причина, Дон Кихот сега е голям бизнес и е на път да превърне компанията си-майка, Пан Пасифик, в петия най-голям търговец на дребно в Япония, с очаквана печалба от 1,5 трилиона йени (12,5 милиарда долара) за тази фискална година, която ще приключи на 30 юни.


"Това е забележителен подвиг за верига, която не продава почти нищо в интернет и почти не прилага конвенционален маркетинг", казва Блумбърг.


Сега бизнесът й, с над 300 магазина в Япония, се разширява в Азия и търси места в Хонг Конг, Индонезия, Малайзия и Филипините, след като стартира експерименти в Сингапур и Тайланд преди две години. Нейният президент Коджи Охара и основателят Такао Ясуда се надяват да изнесат японската формула за успех, която оспорва тенденцията на електронните продажби и генерира една трета от печалбите си в чужбина.


"Не съм виждал нищо подобно на Дон Кихот, те са хаотични и дезорганизирани магазини, които контрастират с това, което е около тях: силно дисциплинирана и изключително строга философия на управление", обяснява Майкъл Кастън, анализатор на японския пазар на дребно.


По своята същност стратегията е проста: персоналът на магазина трябва да има почти пълна автономия, за да реши какво да продава. По този начин, служителите управляват микромрежата, договарят цените директно с доставчиците и решават как да коригират местоположението на продуктите и рекламата, за да накарат клиентите да идват отново.


Почти половината от стоките, които Дон Кихот предлага, са излишък от продукти, които производителите не са успели да продадат, и които компанията придобива с големи отстъпки. Анализаторите изчисляват, че половината от брутните им приходи идват от тези позиции.


Инвеститорите изглежда вярват в стратегията на веригата: акциите на Пан Пасифик са нараснали с 34% през миналата година, с което компанията е достигнала стойност от 1,2 трилиона йени (10.78 милиарда долара).

Станете почитател на Класа