Какво ще се случи, когато "експлодира катастрофичната бомба" на глобалния дълг?

След като "избухне катастрофичната бомба на световния дълг", ще избухне криза, която ще накара правителствата да паднат, индивидите да обеднеят и компаниите да имплодират, прогнозира анализаторът Мак Славо в нова статия за портала SHTFplan.


Глобалният дълг нарасна с 3,3 трилиона долара през 2018 г. и сега възлиза на 243 трилиона долара, според доклад, публикуван този месец от Института за международни финанси. Това е цифра три пъти по-голяма от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на света, т.е. стойността на всички продукти и услуги на планетата.


„Системата, базирана на дълга, е безвъзвратно разрушена, но все още се подкрепя от лъжите на централните банки и правителствата, които искат да запазят своята власт над другите", твърди Славо.


Според автора на статията, САЩ, с повече от 72 трилиона долара задлъжнялост във всичките си сектори, "допринасят значително за този проблем, както и една безотговорна парична система, пристрастена към отпечатването на пари и емитирането на кредит."


Както твърди финансовият експерт Джон Маулдин във "Форбс", това е "класическо поведение на пристрастяване, когато централните банки създават дълг с малко внимание към начина, по който той ще се използва".


Порталът оценява, че биткоинът, децентрализираната криптовалута, може да бъде начин за решаване на проблема с дълга. В този смисъл Славо посочва, че в действителност това може да бъде отговорът, тъй като "никой не може магически да извади биткойн от нищото". Въпреки това, неговата загриженост е, че биткоинът е "стока, която има стойност само ако някой го иска", казва той.


В допълнение, анализаторът посочва, че ако се случи "някакъв вид катаклизъм и няма електрическа мрежа за достъп до биткоините, те не биха имали никаква полезност".


Затова Славо заключава, че диверсификацията е от ключово значение, когато сме изправени пред потенциална криза, тъй като, когато балонът на дълга се спука, ще е хубаво да имаме на разположение няколко възможности.

Станете почитател на Класа