„Студена“ война между САЩ и Китай в Антарктика

Китай прави усилие да превърне най-високата точка в Антарктика в специална област, в която се провеждат "научни изследвания за опазване на околната среда" и казва, че тя е отворена за сътрудничество с други страни, съобщи Стивън Чен в South China Morning Post.


В тези открити преговори китайското министерство на външните работи потвърждава, че Пекин е поел инициативата да гарантира, че куполът Аргус, където той има по-голямо присъствие от други страни, се превръща в защитен регион или специално управлявана зона на Антарктика (ASMA).


Азиатският гигант е първата нация, която достига до тази отдалечена ледена равнина, разположена на 4093 метра над морското равнище, благодарение на експедицията, която организира през 2005 г. Районът става първата му база на континента в Антарктика. Китай има две други крайбрежни съоръжения.


Шест други страни със сходни бази на континента са Русия, Съединените щати, Япония, Германия, Франция и Италия, а 20 - почти всички членове на Договора за Антарктика, подписани от 54 държави - присъстват в Антарктика, но повечето от тях са инсталирани на островите.


През последните години Китай засили дейността си в Антарктика. Преди десет години той построи станцията Кунлун, където инсталира телескопи за извършване на астрономически наблюдения и контрол на космическите отпадъци.


Впоследствие, САЩ създадоха своя собствена временна база на около 100 километра, като Вашингтон защитава проекта си с военната програма Deep Freeze - операция, която подкрепя американските антарктически дейности - и някои китайски изследователи смятат, че те се опитват да блокират плана зоната да стане ASMA.


Китайците построиха летище и две постоянни станции - Великата стена и Джоншан, както и временните съоръжения на Кунлун и Тайшан, американците също разшириха присъствието си и в региона, с което двете страни разшириха глобалната си конкуренция и към Южния полюс.

Станете почитател на Класа