Тежкото затлъстяване увеличава риска от ранна смърт с 50%

Проучване, проведено от фармацевтичната компания Ново Нордиск, показва, че хората, които страдат от тежко затлъстяване, имат 50% по-голяма вероятност да умрат по-рано от тези, които поддържат здравословно тегло. Резултатите бяха представени на Европейския конгрес по затлъстяването, който започна тази неделя в Глазгоу, Шотландия.


Проучването анализира данните на 2,8 милиона възрастни в Обединеното кралство. Експертите откриха, че наднорменото тегло и затлъстяването са свързани и със значително увеличаване на шансовете за развитие на сериозни заболявания и преждевременна смърт.


Изследването установи, че хората с най-високи нива на затлъстяване, с индекс на телесна маса (ИТМ) от 40 до 45, надвишават 12 пъти риска от диабет тип 2, носят 22 пъти по-голям риск от сънна апнея (прекъснато или повърхностно дишане по време на сън) и почти 4 пъти по-голям риск от сърдечна недостатъчност, за разлика от хората с нормално тегло.


Според средната стойност, установена от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, здравословното тегло включва ИТМ между 18,5 и 24,9. Последното проучване обаче показва, че дори пациенти, които леко надвишават тази граница, с ИТМ от 25 до 30, увеличават риска от сърдечна недостатъчност с 20%.


"С шесткратно увеличение в световен мащаб на хората, които живеят с наднормено тегло през последните 30 години (от 105 милиона души през 1975 г. до 650 милиона през 2016 г.), нашите открития имат сериозни последици за общественото здраве," каза Кристиан Хаазе. , един от авторите на разследването.


Специалистите също така показаха, че увеличаването на теглото е свързано с повишен риск от високо кръвно налягане, нередовни сърдечни удари и необичайни нива на холестерол и други мазнини в кръвта.

Станете почитател на Класа