Служителите на Boeing съобщават за нов проблем в 737 MAX

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) би могла да обмисли нов подход към разследванията си по линия на самолетите Boeing737 MAX, които за по-малко от пет месеца предизвикаха два фатални инцидента в Индонезия и Етиопия.


Четирима бивши и настоящи служители на Boeing, на горещата телефонна линия, призоваха FAA да разгледа жалбите им за самолета 737 MAX, след като министърът на транспорта на Етиопия Дагмавит Могес издаде предварителния доклад за инцидента с полет 302 на Ethiopian Airlines, който се разби минути след излитане от Адис Абеба на 10 март, убивайки 157 души.


Съобщава се, че жалбите на служителите са насочени главно към проблемите на сензора за ъгъл на атака на въздухоплавателното средство, оборудването, което измерва ъгъла на самолета във въздуха, и неговата система за автоматично стабилизиране (MCAS).


Едно от оплакванията обаче посочва и проблем, който не е докладван по-рано и който е свързан със "странен обект", който уврежда окабеляването на сензора за ъгъла на атака, според източник, запознат с темата.


В началото на април главният изпълнителен директор на Boeing Денис Муйленбург призна, че софтуерът на самолета на компанията е отговорен за произшествията на самолетите 737 MAX 8 в Етиопия и Индонезия.


Той каза, че както на етиопският, така и на индонезийският полети, които са претърпели катастрофа съответно през март и октомври, MCAS е била активирана в отговор на "погрешна" информация за ъгъла на атака, което е причинило фаталните злополуки.


В края на март компанията представи окончателната актуализация на системата за стабилизиране на MCAS за своя модел 737 MAX. Boeing твърди, че е разработил необходимите промени, за да осигури "допълнителни слоеве на защита в случай, че накланящите се сензори на устройствата предоставят погрешни данни". В допълнение, новата версия позволява на пилотите да деактивират програмата, за да управляват самолета ръчно, ако възникне проблем.


През март Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекъсват всички полети на самолетите Boeing 737 MAX 8 и MAX 9 до следващо известие.


Няколко страни от Европейския съюз и Латинска Америка, както и Китай, Южна Корея, Австралия, Турция и Индия, наред с други, затвориха своето въздушно пространство за самолети от този модел на Boeing.


Всичко това доведе до значителен спад на пазарната стойност на авиационната компания, която реши да преустанови доставките на своя 737 MAX.

Станете почитател на Класа