Фармацевтична война: САЩ срещу евтините генерични лекарства на Индия

Тази събота, USTR публикува своя годишен преглед на състоянието на защита и прилагане на интелектуалната собственост при американските бизнес партньори по света, „Специален доклад 301". Заедно с 11 други страни, документът включва Индия в списъка за приоритетни наблюдения за предполагаемо нарушение на права на интелектуална собственост, които „са засегнали неблагоприятно носителите на правата в САЩ".


Индия отхвърли обвиненията, че е източник на фалшиви лекарства за целия свят, представени в доклада.


Според властите на азиатската страна, с тази декларация, Вашингтон атакува евтините генерични лекарства, които са от решаващо значение медицинското обслужване да бъде достъпно за по-голямата част от населението.


„Ние напълно не сме съгласни с наблюденията, направени от USTR, ние не знаем генезиса или методологията на техните констатации, но вместо това виждаме това като противопоставяне на евтините генерични лекарства и процъфтяващата индустрия за производство на медикаменти в Индия, която е аптеката на света", заяви в неделя индийският секретар по здравеопазването Преети Судан, цитиран от местните медии.


Министърът също така подчерта, че въпреки ниските си цени индийските генерични лекарства са с добро качество и че Индия изнася само сертифицирани фармацевтични продукти.

Станете почитател на Класа