Въпреки санкциите: Какво купуват днес САЩ от Русия

Въпреки многобройните санкции, през 2018 г. експортът на Русия за САЩ не се е свил, а се е увеличил с 18%

Според Федералната митническа служба на Русия, миналата година страната е изнесла в САЩ продукция за 12,5 милиарда долара и почти е стигнато нивото на импорта. Всъщност Русия повече продава, отколкото купува. Американската статистика твърди, че импортът на Щатите от Русия за 2018 г. е 21,5 милиарда долара, тъй като руската митническа служба не отчита стоки, които влизат в САЩ през други страни.

На първо място в износа са нефтът и нефтените продукти. Руският експортен център посочи 200 вида стоки с ежегодни доставки от 1 милион долара и 70 вида стоки с доставки над 10 милиона долара.

Метали за авиацията

Частица от Русия има във всеки самолет, произведен от компанията Boеing – това са металите алуминий и титан. Русия осигурява 35% от потребностите на американския авиоконцерн.

Стомана и чугун

По внос на стомана и чугун Руската федерация е на трето място на американския пазар. Руски металурзи владеят заводи в САЩ, където изготвят стоманени листи и тръби от руски заготовки. Когато Тръмп въведе повишаване на митата за вноса на черни метали в САЩ, мениджмънтът на тези заводи помоли за Русия да се направи изключение. Администрацията на САЩ се обяви против тази молба. Въпреки всичко продажбата на руски чугун в САЩ миналата година се увеличи.

Гориво за АЕЦ

Американците не могат да не внасят уранов концентрат. Русия е един от главните им доставчици от много години. Руската статистика по износа на атомно гориво е секретна. Но по данни на американското министерство на икономиката, през 2017 г. сред всички страни, които доставят гориво за АЕЦ, Русия е на трето място с дял от 16%.

Химически препарати

Русия влиза в тройката страни, от които САЩ купува торове. Руските продукти не съдържат примеси. Щатите купуват основно азотни торове. В руския химически експорт през 2018 г. влизат още синтетичен каучук, автомобилни шини, пластмаси и синтетични смоли.

Двигатели и машини

Руски силови установки извеждат в Космоса американските ракети. През 1997 г. е сключен първият договор за доставката на двигателите РД-180; Щатите са купили около 100 такива агрегата. В Пентагона звучат призиви да се прекрати това сътрудничество, но САЩ не могат да се откажат от него. Там не могат да създадат такъв надежден и подходящ по цена двигател. Доставките са заявени до 2021 г.
Американците търсят и други машини, произведени в РФ. Миналата година те са купили газови водонагреватели, медицински стерилизатори и сушилни за селскостопанска продукция за над 35 милиона долара.

Скъпоценности

Основните скъпоценни стоки от Русия са елмази и платина. Търсят ги не само американските бижутери, но и компании в автомобилната, електронната и медицинската промишленост. Компанията Apple използва в мобилните си устройства изкуствен сапфир от Ставропол.

Електротехника

Руски произход имат много лазерни производства в САЩ. Главният производител – международната група IPG Photonics, е създадена през 90-те години от физика Валентин Гапонцев. Нейни производства има в различни страни, включително и в Щатите. Продукти на руската електротехника отскоро са на американския пазар.

Как се увеличаваха доставките на руски стоки в САЩ – януари-ноември 2018 г., по данни на Руската митническа служба

Нефт и нефтени продукти – 4,48 милиарда долара, + 43%
Черни метали – 1,66 милиарда долара, +19%
Платина – 1,05% милиарда долара, +41%
Торове – 794 милиона долара, +55%
Двигатели и силови установки – 222 милиона долара, +19%
Титан и титанови изделия – 187 милиона долара, +15%
Строителна дървесина – 184 милиона долара, +38%

 

Алексей Лунин, издателство PACПEP

 

Станете почитател на Класа