Помпео предупреждава Латинска Америка да "внимава с Русия"

Страните от Латинска Америка трябва да се пазят от дейността на Русия в региона, предупреди държавният секретар на САЩ Майк Помпео в речта си в Сантяго де Чили.


"Латинска Америка трябва да бъде внимателна с Русия", каза той. "Летенето с военни и откриването на център за обучение във Венецуела представлява очевидна провокация."


През декември 2018 г. два стратегически бомбардировача Ту-160, транспортни самолети Ан-124 и дълго-обхватен самолет Ил-62 прелетяха от Русия до международното летище Майкетия във Венецуела, в първия полет, извършен от руски бомбардировачи в Латинска Америка от 2013 г. Министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес каза тогава, че въоръжената сила на страната е готова "да защитава Венецуела, до последния дъх, когато е необходимо", и също така подчерта, че съвместните въздушни маневри с руските бомбардировачи целят преди всичко националната подготовка в отбранителни работи.


"Никой в света не се страхува от наличието на тези логистични самолети, бомбардировачи и стратегически изтребители-бомбардировачи, които са стъпили на венецуелската територия, ние сме строители на мир, а не на война", каза министърът.


По време на своето изказване в Чили, Помпео каза също, че Москва "има дългогодишни връзки с авторитарните лидери в Куба и Никарагуа, на които продава оръжие и разпространява пропаганда".


В допълнение, той обвини Русия в "провокиране и увеличаване на напрежението" в региона и благодари на Чили за ролята му във венецуелската криза. Той също така се възползва от възможността да предупреди чилийските служители за опасността, която може да е свързана с установяването на силни отношения с Китай.


"Китай и Русия чукат на вратите. За щастие, всички вие, Южна Америка, сте внимателни, трябва да знаете, че САЩ ще ви подкрепят", обеща Помпео.


Изявленията на Помпео са част от неговото турне в Латинска Америка. След Чили, той ще продължи обиколката си със спирка в Асунсион (Парагвай) и в същия ден ще отиде в перуанската столица. Пътуването ще приключи с кратко посещение в колумбийския град Кукута, граничещ с Венецуела, основната точка на пристигането на мигранти от боливарската страна, където САЩ са концентрирали по-голямата част от така наречената си "хуманитарна помощ" за венецуелския народ.


Москва се противопоставя на политизирането на въпроса за доставката на хуманитарна помощ за Венецуела, която трябва да се извършва съгласно международните стандарти и чрез офиса на ООН в Каракас.

Станете почитател на Класа