Ким постави на Тръмп краен срок за промяна на позицията му в преговорите

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун потвърди на 12 април, че очаква от тук до края на годината на САЩ да вземат "смело решение за промяна на стратегията в преговорите за денуклеаризация на Корейския полуостров" съобщава агенция Yonhap.


"Необходимо е САЩ да променят настоящата си стратегия и да дойдат при нас с нова", каза Ким пред Върховния народен съвет.


Лидерът на Северна Корея заяви, че срещата на върха в Ханой поставя под съмнение желанието на Вашингтон да подобри отношенията си с Пхенян. Според Ким, американските представители са дошли с "напълно нереализируеми планове и не бяха готови да преговарят за денуклеаризация лице в лице, за да решат проблема".


В този контекст той посочи, че е готов да проведе нова среща с президента на САЩ Доналд Тръмп и отново заяви, че отношенията между двамата лидери остават „отлични".


Въпреки това, той подчерта, че ако САЩ не променят позицията си, разговорите няма да дадат резултати дори в случай, че се срещнат "стотици или хиляди пъти".


Втората среща на върха "Тръмп-Ким" се проведе на 27 и 28 февруари в Ханой, Виетнам, но приключи по-рано от очакваното, без да постигне споразумение.


Пхенян предложи "окончателно и напълно да демонтира ядрения обект в Йонгбьон, в присъствието на американски експерти", ако 5 резолюции на ООН, приети през 2016 и 2017 г., бъдат преустановени с частично спиране на ограниченията, а не общото им вдигане.


Въпреки това, Тръмп каза, че Северна Корея призовава за пълно премахване на санкциите в замяна на разглобяването на ядрения комплекс Йонгбйон. "Не можем да го приемем, тъй като тези области са по-малко важни от областите, които искаме." каза Тръмп

Станете почитател на Класа