ЕС ще наложи на САЩ мита за 19 000 милиона евро заради субсидиране на Boeing

Европейският съюз обмисля налагането на мита за американски продукти, като отмъщение за субсидиите, предоставени на американския производител на самолети Boeing, съобщава медийната платформа EURACTIV с позоваване на европейски дипломат.


Мярката ще завърши поредицата от ескалации в един дългосрочен спор, арбитриран от Световната търговска организация (СТО), в който Брюксел и Вашингтон се обвиняват взаимно в предоставянето на незаконни субсидии на основните производители на въздухоплавателни средства.


Понастоящем Европейската комисия е готова да изпрати на всяка държава-членка списък с продукти на САЩ, които ще бъдат засегнати от новите мита. Общата стойност на този износ за европейския пазар ще бъде около 19 000 милиона евро (21,500 милиона долара). Очаква се списъкът на облагаемите продукти да бъде публикуван за обществено обсъждане следващата сряда, според източника.


По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп заплаши да обложи 11 милиарда долара (9,7 милиарда евро), след като СТО откри, че брюкселските субсидии за Airbus са причинили "странични ефекти" на САЩ.


"Ако те увеличат своя списък, ние ще направим същото", заяви европейският дипломатически източник относно предложените мита. От друга страна, представител на ЕК, с когото се свързва EURACTIV, отказа да коментира за момента.


Окончателното решение относно обема на разрешените мита в отговор на случаите на Boeing и Airbus ще бъде взето от арбитър на СТО. В случая с Airbus Съединените щати няма да знаят решението преди юли. За европейците решението ще бъде съобщено от съдията няколко месеца по-късно.

Станете почитател на Класа