Саудитска Арабия финансира офанзивата на маршал Хафтар срещу правителството на Либия

Маршал Халифа Хафтар, лидер на либийската национална армия (LNA), която стартира миналата седмица офанзива срещу правителството на Файез ел Сарадж, базирано в Триполи, е получил десетки милиони долари от Саудитска Арабия, само дни, преди да започне тази операция, съобщи The Wall Street Journal.


Това се случи по време на посещението му в Рияд в края на миналия месец, казват за вестника анонимни източници от столицата на Арабската монархия. "Бяхме доста щедри", заявил старши саудитски служител.


Парите, отпуснати от Саудитска Арабия, ще бъдат използвани за подкупване на племенни лидери, за заплащане на войниците от LNA и за покриване на други исквания на военната кампания.


Маршал Хафтар не е за първи път е обвинен, че е получил помощ от Саудитска Арабия.


Преди седмица Мохамад ал-Куниди, бригаден генерал, лоялен на правителството на Триполи, заяви, че LNA атакува столицата на страната с египетски, емиратски и саудитски оръжия. "Трите арабски държави подкрепят милициите на Хафтар, за да създадат нов Сиси в Либия", каза той пред националния вестник Ал Халид Онлайн.


Волфрам Лахер, експерт от Германския институт за международни отношения и сигурност, цитиран от The Wall Street Journal, е убеден, че подкрепата от други страни е фактор, който определя сегашната позиция на бунтовническия маршал. "Хафтар нямаше да бъде играч днес без чуждата подкрепа, която е получил," каза той.


След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. и чуждестранната военна намеса в Либия бе генерирана двойственост на правомощията. Правителството на Националното споразумение, създадено през 2015 г. като преходен орган и подкрепено от ООН, контролира Триполи и западната част на страната.


На изток и частично на юг, управлява Камарата на представителите на Либия, която работи от 2014 г. със седалище в град Тобрук и се поддържа от Джалиф Хафтар. Изчислено е, че Либийската национална армия, водена от Хафтар, контролира повече от 70% от националната територия, а правителството на Ал Сараж - около 6,5%, според Специалната наблюдателна мисия в Либия (SMML).


Правителството на Тобрук бе признато от международната общност до декември 2015 г. Днес Хафтар е подкрепен от Египет и Обединените арабски емирства, които го възприемат като „силен човек", който може да се противопостави на ислямистите, докато техните опоненти виждат в командира един нов Кадафи. След операцията, извършена през януари срещу "терористите" в южната част на страната, силите на Хафтар завзеха територия с големи нефтени находища.
В допълнение към тези две администрации в постоянно съперничество, в Либия действат различни милиции, които упражняват контрол над определени територии и имат съюзи с местни племена.

Станете почитател на Класа