10 неща, които знаем благодарение на WikiLeaks

От основаването си през 2006 г. организацията WikiLeaks допринесе за разкриването на някои от най-мрачните дейности, извършвани от най-високите нива на политическа власт в различни страни.


Чрез анонимното филтриране на стотици хиляди документи, тази международна мрежа от кибер-активисти, основана от Джулиан Асандж - задържан този четвъртък в Лондон - разкри военни, политически и дипломатически тайни, генерирайки забележителни скандали и осъждайки неетичното и неортодоксално поведение в различни организации на властта.


Шпионаж, военни престъпления, политически или дипломатически натиск, злоупотреби с власт или лоши правителствени практики станаха известни благодарение на работата на WikiLeaks.


Ето 10-те най-важни, променили възприятието на няколко събития в съвременната история на света.


1.Наръчник на армията на САЩ за затвора в Гуантанамо
През декември 2007 г. WikiLeaks публикува наръчник на американската армия. за войниците, които охраняват затворниците в центъра за задържане в Гуантанамо. Текстът включва „стандартните оперативни процедури", които се прилагат за лишените от свобода, които включват мерки като използването на кучета със заплашителни намерения или ограничаване на достъпа до помещенията на членовете на Международния комитет на Червения кръст. Увеличаването на проблемите с психичното здраве или броя на самоубийствата сред затворниците също са включени в документа.


2. Въздушна атака срещу цивилни в Багдад
На 5 април 2010 г. организацията, ръководена от Асандж, промъкна шокиращо видео, което показва как група цивилни са нападнати с мощни огнестрелни оръжия от американски хеликоптер AH-64 Apache на 12 юли 2007 г.
Войниците на борда на самолета, чиито разговори - често весели - се чуват на изтеклия запис, откриват огън върху група иракчани, убивайки 12 от тях, сред които двама сътрудници на информационната агенция Ройтерс: Намир Ноон - Елдийн и Саид Чма.


3. "Военният дневник на Афганистан"
Това е най-голямото изтичане на класифицирани документи в американската военна история досега и е истински крайъгълен камък в представянето на информацията на WikiLeaks: на 25 юли 2010 г. организацията, ръководена от Асандж, публикува 90 000 страници, разделени на повече от 100 категории , за различни инциденти и доклади за войната в Афганистан.
Документите разкриват, например, че САЩ скриват бруталните убийства, извършени от талибаните (които причиниха около 2000 цивилни жертви), или случаите на 195 невъоръжени хора, които са били убити от коалиционни сили, в резултат на изстрели, мотивирани от страха, че са атентатори-самоубийци. Търсенето на Осама Бин Ладен също е изчерпателно документирано в тези доклади. Уикилийкс едновременно изпраща тази информация на американския вестник "Ню Йорк Таймс", британския The Guardian и Der Spiegel в Германия.


4. Документи за войната в Ирак
Уикилийкс надминава подвига се само три месеца по-късно: на 22 октомври 2010 г. изтичат почти 400 000 документа за войната в Ирак, чието съдържание ужасява света.
Тази масивна филтрация включва броя на жертвите, подготвен от самата армия на САЩ, който показва смъртността в Ирак в размер на 109 032, и признава, че 60% от тях са цивилни. Документите също така разкриват няколко случая на американски войници, които убиват цивилни на контролно-пропускателни пунктове.
Друг скандален аспект, разкрит в тази впечатляваща пратка от документи, е осъзнаването, че САЩ толерират злоупотреби, изтезания, изнасилвания и екзекуции на цивилни лица, извършени от съюзническите иракски сили, които те контролираха и обучаваха.


5. „CableGate": документи на американската дипломация
На 28 ноември 2010 г. WikiLeaks отново скандализира света с филтрирането на повече от 250 000 съобщения от Държавния департамент на САЩ, разкривайки безпрецедентни епизоди, които се случиха в няколко проблемни места в света, както и данни от голямо значение, които разкриват многозначителна част от американската външна политика, както и нейните механизми и много от нейните източници.
Това е едно от най-дълбоките разкрития, извършени от WikiLeaks, доколкото допринася за разбирането от страна на гражданите на реалния начин, по който САЩ развиват тъмната страна на своите международни отношения.
Тези документи съдържат коментари и доклади, изготвени от различни длъжностни лица от американската дипломация, понякога написани на особено откровен език и отнасящи се до личности от цял свят. Те също разкриват съдържанието на интервюта и срещи на най-високо ниво и дори разкриват неизвестни дейности, пряко свързани с шпионажа.
В някои случаи самата природа на изразите, използвани в тези послания, наистина застрашава отношенията на Съединените щати с някои от техните съюзници; друг път те възпрепятстваха някои американски стратегии във външната политика, като например сближаването с Русия или някои арабски страни. Документацията беше изпратена от сървъра на WikiLeaks на вестниците El País (Испания), Le Monde (Франция), Der Spiegel (Германия), The Guardian (Обединеното кралство) и The New York Times (САЩ).


6. Архивите на Гуантанамо.
На 25 април 2011 г. чрез WikiLeaks изтичат близо 800 секретни документа от Пентагона, които разкриха, че правителството на САЩ е използвало незаконно центъра за задържане в Гуантанамо, за да получи информация от своите затворници, много от които нямат никаква връзка с тероризма.
Това са 4 759 страници, датирани между 2002 и 2009 г., подписани от висшите командири на Съвместните сили на базата и насочени към Южното командване на Министерството на отбраната в Маями. Сред тях са класифицирани досиета, интервюта и вътрешни спомени, отразяващи например крехкото психическо състояние на някои задържани, като това на 14-годишно дете или на 89-годишен старец.
САЩ дори признават в тези доклади, че 83 от 779 затворници не представляват риск за сигурността на нацията, а от други 77 са признати за "малко вероятна", заплаха за страната или нейните съюзници. Самата американска армия преценила, че около 20% от затворниците са били отведени произволно в затвора.


7. Политиките за задържане в Гуантанамо и Абу Гариб
На 24 октомври 2012 г. WikiLeaks разкрива изобилие от документи - повече от 100 доклада - които подробно описват процедурите, използвани от американските военни власти при задържаните в затворите в Абу Гариб (Ирак) и отново в Гуантанамо ( Куба).
В деня, в който филтрирането стана, САЩ бяха в последната част от предизборната кампания, пред изборите, насрочени за 6 ноември същата година, които бе преизбран Барак Обама.
Асанж, който тогава е бил държан в еквадорското посолство, каза, че тези документи "показват анатомията на задържаното чудовище, създадено след 11 септември, създаването на тъмно пространство, в което не съществуват закон и права, където хората може да бъдат задържани без следа, по желание на американското министерство на отбраната. "


8. Шпионаж в Европа
През юни 2015 г. Уикилийкс публикува пет доклада от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), подготвени от прихванати съобщения от френските бивши президенти Жак Ширак и Никола Саркози, както и от тогавашния президент Франсоа Оланд.
Кибер активистите твърдят, че "САЩ са въвели политика на икономически шпионаж срещу Франция от десетилетие чрез механизми като прихващане на всички френски корпоративни договори и преговори на стойност над 200 милиона долара".
Сред съобщенията, шпионирани от северноамериканската агенция, имаше дискусии за дълговата криза в Гърция (дори за възможността гръцката страна да напусне Европейския съюз) или разговори за лидерството на еврозоната, както и за поддържаните от правителството отношения. на Оланд и на германския канцлер Ангела Меркел.


9. Шпионаж към Нетаняху, Берлускони и Бан Ки Мун
Само 7 месеца по-късно, през февруари 2016 г., Wikileaks публикува нови документи, които разкриха шпионски действия, извършени от NSA срещу световните лидери. В този случай шпионираните бяха премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху, бивш италиански премиер Силвио Берлускони и тогавашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун.
Американската агенция направила тайно подслушване на среща между Бан Ки Мун и Ангела Меркел, която се появява и в тези доклади. Документите включват и разговор между Нетаняху и Берлускони и частна среща между Берлускони, Меркел и бившия френски президент Никола Саркози.


10. Имейла на Хилари Клинтън
На 16 март 2016 г. WikiLeaks публикува файл с повече от 30 000 имейла, получени и изпратени от Хилъри Клинтън от нейния частен сървър, когато тя служи като държавен секретар. Документите обхващат период между 30 юни 2010 г. и 12 август 2014 г.
Сред тези изтичания са 27 000 писма от Националния комитет на Демократическата партия (CND), които разкриха толкова разнообразни и релевантни въпроси като маневрирането на няколко членове на партията или доставката на оръжие за радикалите в Сирия, както и много други.

Станете почитател на Класа