Р.Кореа "Л. Морено е най-големият предател в историята на Еквадор и Латинска Америка"

Бившият президент на Еквадор, Рафаел Кореа, реагира на ареста на активиста Джулиан Асандж и обвини сегашния президент на републиката, Ленин Морено, че е разрешил на британската полиция да влезе в посолството на Еквадор, за да арестува основателя на Wikileaks.

 

http://www.daylinews.eu/uploads/articles/big/articles__37b7520155dfe2447e463c818cee7109.jpg?v=1


В интервю той уточни, че "не Рафаел Кореа е този, който е дал убежище на Джулиан Асандж, а е държавата Еквадор".

 

https://i0.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/04/Anonymous.jpg?fit=968%2C544&ssl=1


Кореа подчерта, че страната му "е имала задължение, в съответствие с международното право, в съответствие с националната гордост, да защити получилия убежище". Бившият президент също се възмути, че еквадорските власти са позволили на "чуждестранна полиция да влезе в еквадорското посолство, за да арестува активиста".

 

0b


Кореа припомни, че от миналата година "Асандж е гражданин на Еквадор, поради което задържането му не само нарушава правилата за убежище и международното право, но и конституцията на Еквадор, което е безпрецедентно и скандално". Екс-президентът на Еквадор обаче признава, че „тази операция се случва, защото Морено вече е договорил главата на Асандж със Съединените щати".


Според Кореа: "Морено ще отиде в затвора, но преди да напусне иска да умре, убивайки. Той предаде Асандж на британската полиция за отмъщение."


"Морено е корумпиран човек, но това, което е направил, е престъпление, което човечеството никога няма да забрави", заключи Кореа.


Ленин Морено обаче твърди, че е поставил конкретно условие за ареста на основателя на WikiLeaks. "Поисках от Великобритания уверения, че г-н Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която може да изтърпи изтезания или смъртно наказание", каза президентът.


Междувременно британският вътрешен министър Саджид Джавид увери, че журналистът от австралийски произход ще бъде изправен пред правосъдието на територията на Обединеното кралство. От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е уверил, че Москва "очаква правата на Асандж да бъдат уважавани" след ареста му в Лондон.

Станете почитател на Класа