Папата целуна краката на южносуданските лидери, за да ги убеди да се помирят

Папа Франсиск целуна краката на четирима политици от Южен Судан, нарушавайки протокола по време на срещата, която се състоя в четвъртък в Дома Санта Марта във Ватикана.


С този жест той се опита да примири президента на страната, Салва Киир Маирдит и неговия съперник - и сега вицепрезидент - Рик Макар, ръководители на двете фракции на гражданската война, която започна през 2013 г. и продължи пет години.


„Моля ви като брат: останете в мир", каза той, преди да коленичи пред Киир. Той направи същото пред двама други служители от Южен Судан. "Моля от сърце, да вървим напред, ще има много проблеми, но не се страхувайте, продължете напред, разрешете проблемите", добави той по-късно.


След подписването на мирното споразумение през септември миналата година, следващия месец Кийр и Мачар ще сформират правителство на единството.


"Започнахте процес, който ще свърши добре", каза Върховният понтифик за помирението. "От обикновени граждани, ще станете родители на нацията", добави той.


Като изрази желанието си да посети африканската страна, папата завършва с молитва за мир.


На 9 юли 2011 г. Южен Судан обяви независимостта си от Судан след десетилетия на борба. Само две години и половина по-късно, през декември 2013 г., избухна вътрешен конфликт между президента Салва Киир, от етническата група Динка и неговия тогавашен вицепрезидент, Рик Макар, от етническата група Нуер.


Въпреки различните опити за подписване на мир и постигане на примирие (включително и през последните седмици) войната продължава. В страна, където населението е около 11 милиона жители, около 400 000 души са загинали, а милиони са разселени, като половината страдат от глад.


Тази млада страна има важни запаси от нефт, които са били неактивни по време на конфликтните години.

Станете почитател на Класа