Колумбия: "Намаляваме производството, но САЩ трябва да намалят потреблението"

Външният министър на Колумбия, Карлос Холмс Трухило, отхвърли обвиненията на американския президент Доналд Тръмп, че бизнесът с наркотиците е нараснал с 50%, откакто Иван Дуке пое президентството през август миналата година.


"Ние, колумбийците, сме наясно какво трябва да се направи, ние го правим от много дълго време", каза Холмс, който се показа притеснен от забележките на Тръмп: "Те изобщо не помагат, болят, засягат чувствителността на колумбийците и са ненужни", добави той в интервю за W Radio.


От по-малко от месец наемателят на Белия дом атакува Дуке. В края на март Тръмп каза, че "сега има повече наркотици, идващи от Колумбия, отколкото преди президента Дуке. Той не е направил нищо за нас," добави Тръмп, въпреки че по време на посещението си във Вашингтон миналия февруари колумбийският лидер обеща да спре потока от наркотици.


Успоредно с интервюто, Министерството на външните работи на Колумбия публикува изявление, което показва, че президентът Дуке се изправя „с твърдост и сила срещу отглеждането на незаконни култури."


Богота подчертава, че между август 2018 г. и февруари 2019 г. " са унищожени 40 000 хектара незаконни култури".


Последният доклад, представен от Международния съвет за контрол на наркотиците (INCB), ратифицира Колумбия като основна страна, произвеждаща кокаин в света.


"Отглеждането на кокаинов храст и производството на кокаин в Колумбия достигнаха исторически връх", се казва в документа на МКБН, организация, която работи в рамките на системата на ООН.


Отвъд критиките, Холмс призова правителството на Тръмп да сътрудничи, като намали потреблението в Съединените щати. "Тук трябва да работим заедно, да намалим потреблението, което в САЩ е много сериозно," каза той.
Холмс също така посочи, че "точно както Колумбия прави това, което е необходимо, за да намали производството на наркотици, САЩ трябва да предприемат ефективни действия за намаляване на потреблението".

Станете почитател на Класа