Създават трансгенни маймуни с човешки мозъчни гени

В желанието си да навлязат в механизма на мозъчната еволюция, група изследователи от Китай и Съединените щати са произвели няколко трансгенни маймуни с копия на човешки гени, които имат важна роля в оформянето на нашия интелект, съобщава China Daily.


Специалисти от Института по зоология на Кунминг (Китай), Университета на Северна Каролина (САЩ) идентифицираха ген MCPH1, основен за развитието на плода и чиито мутации могат да причинят микроцефалия, нарушение, при което главата и мозъкът са по-малки от нормалното.


Изследователите създали 11 трансгенни макака Резус, след като изложили техните ембриони на вирус, който носел версия на този човешки ген, според National Science Review.


Анализът на техните мозъци и тъканни срезове показва променящ се модел на невронална диференциация и забавено съзряване на нервната система, наречено неотения, подобна на забавянето на развитието при хората.


Важна разлика между хората и другите примати е, че на хората отнема много повече време за формиране на невронни мрежи по време на развитието, процес, който значително удължава детството.


Проучването показва, че трансгенните маймуни са показали по-добра краткотрайна памет и по-бързи реакции в сравнение с техните връстници в контролната група.


Изследователите се надяват, че новите експерименти ще помогнат да се открият факторите, които правят човешкия мозък уникален и ни позволяват да разберем по-добре невродегенеративните разстройства и социалното поведение.

Станете почитател на Класа