Тръмп критикува ЕС за "твърдост" към Brexit

Американският президент Доналд Тръмп критикува Европейския съюз за справянето със ситуацията по излизането на Обединеното кралство от блока.


"Жалко е, че Европейският съюз е толкова твърд към Великобритания и Brexit," пише президентът в личния си профил в Twitter. "Понякога в живота трябва да оставиш хората да дишат!", добавя Тръмп.


Държавният глава на Северна Америка посочи също, че ЕС също е "брутален търговски партньор на Съединените щати" и увери, че "това ще се промени".


Преди това американският президент обяви следващото налагане на мита за определен внос от Европейския съюз на стойност 11 000 милиона долара, след като заяви, че субсидиите на ЕС за компанията Airbus - пряк конкурент на американския Boeing - са имали отрицателно въздействие върху американската икономика. "ЕС търговски се възползва от САЩ в продължение на много години," каза Тръмп.


На 10 април лидерите на Европейския съюз се съгласиха да отложат напускането на Обединеното кралство от ЕС до 31 октомври.


От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че след удължаването са възможни всички вопции: Лондон може да промени стратегията си за излизане от ЕС, както и да вземе решение да прекрати Brexit. Туск каза също, че не може да изключи ново удължаване след крайния срок от 31 октомври.


Междувременно британският парламент все още не е одобрил споразумение, което да регулира процеса на Brexit, като отхвърля възможността за напускане на ЕС без споразумение. В този контекст в понеделник двете камари на Парламента показаха подкрепата си за законопроект, който предотвратява „твърдия Brexit". Проектът също получи одобрението на кралица Елизабет II и вече е станал закон.

Станете почитател на Класа